Slovenija
20 ogledov

Proti pravni praznini

Pavel Gantar Benjamin Kovač
Začasno. Tri mesece lahko mesta odhajajočih Zaresovih ministrov vodijo drugi. Kaj nato, ni jasno.

Tako kot je Igor Lukšič, minister za šolstvo, začasno prevzel vodenje resorja za visoko šolstvo po odhodu Gregorja Golobiča, bo premier Borut Pahor na mesta odhajajočih Zaresovih ministric Irme Pavlinič Krebs, Majde Širca in Darje Radić najverjetneje začasno imenoval druge ministre.

Ti lahko takšno funkcijo opravljajo največ tri mesece, kaj se zgodi po tem obdobju, pa zakonsko ni določeno, pojasnjuje pravnik Miro Cerar.

Pahorjeva rešitev: zakon

"Moja interpretacija je, da bi moral v tem primeru vladi propasti mandat in se stanje vrne na tisto po volitvah," pravi Cerar.

Pahor sicer, še preden trči ob pravno praznino, namerava predlagati nov zakon o vladi, ki bi zmanjšal število ministrstev. Cerar se strinja, da je povsem možno, da trimesečni rok preteče, preden Pahor najde ustrezno rešitev, zato bi morali zakonodajo dopolniti.

Ministrica za kulturo Majda Širca se bo po odstopu vrnila v parlament, od koder bo zato moral oditi Vito Rožej. Skupaj z odhajajočimi ministri pa mandat preneha še državnemu sekretarju in trem drugim, ki jih lahko vsak zaposli v svojem kabinetu za čas trajanja svojega mandata.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.