Prve ocene škode po poplavah

Foto: Žurnal24
Nekatere občine so že podale prve ocene škode. Laškemu je tokratna ujma odnesla vsaj 9 milijonov. Zavarovalnice govorijo o več deset milijonih škode, zavarovalnica Triglav denimo o 20 milijonih.
Oglej si celoten članek

Že prve ocene niso vzpodbudne, a številke bodo zagotovo še višje, ko se bosta voda in blato povsem umaknila. V Laškem so že podali prvo oceno škode in ta znaša 8,7 milijona evrov. Ljubljanski župan Zoran Janković je napovedal, da imajo v mestni blagajni na voljo 2,3 milijona evrov, a to ne bo zadostovalo.

Z ocenami škode so začela tudi prizadeta podjetja. V Kostanjevici na Krki je voda zalila prostore tovarne kopalniškega pohištva Lipa, ki je sicer obrat metliške Kolpe. Predsednik uprave Mirjan Kulovec ocenjuje, da bo škode za okrog 300 tisoč evrov. Eno najbolj prizadetih podjetij je zagotovo zagorska Svea; škode je za okrog 2 milijona evrov, a to je le prva groba ocena.

Iz Zavarovalnice Triglav so sporočili, da prve predhodne ocene kažejo, da so poplave in plazovi njihovim zavarovancem naredili za vsaj 20 milijonov evrov škode.

Denarna pomoč
Ministri morajo do četrtka pripraviti načrte, kako pomagati prizadetim v poplavah in kako čim prej sanirati škodo. Trenutno je zagotovljenih 18 milijonov evrov za pomoč, kar pa je neznatna vsota glede na prve ocene škode. Slovenija lahko zaprosi tudi za pomoč Evropsko unijo, ki ima za države, ki so jih prizadele naravne katastrofe, poseben solidarnostni sklad.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.