Slovenija
6 ogledov

Prve ocene škode po poplavah

Žurnal24 main
Nekatere občine so že podale prve ocene škode. Laškemu je tokratna ujma odnesla vsaj 9 milijonov. Zavarovalnice govorijo o več deset milijonih škode, zavarovalnica Triglav denimo o 20 milijonih.

Že prve ocene niso vzpodbudne, a številke bodo zagotovo še višje, ko se bosta voda in blato povsem umaknila. V Laškem so že podali prvo oceno škode in ta znaša 8,7 milijona evrov. Ljubljanski župan Zoran Janković je napovedal, da imajo v mestni blagajni na voljo 2,3 milijona evrov, a to ne bo zadostovalo.

Z ocenami škode so začela tudi prizadeta podjetja. V Kostanjevici na Krki je voda zalila prostore tovarne kopalniškega pohištva Lipa, ki je sicer obrat metliške Kolpe. Predsednik uprave Mirjan Kulovec ocenjuje, da bo škode za okrog 300 tisoč evrov. Eno najbolj prizadetih podjetij je zagotovo zagorska Svea; škode je za okrog 2 milijona evrov, a to je le prva groba ocena.

Iz Zavarovalnice Triglav so sporočili, da prve predhodne ocene kažejo, da so poplave in plazovi njihovim zavarovancem naredili za vsaj 20 milijonov evrov škode.

Denarna pomoč
Ministri morajo do četrtka pripraviti načrte, kako pomagati prizadetim v poplavah in kako čim prej sanirati škodo. Trenutno je zagotovljenih 18 milijonov evrov za pomoč, kar pa je neznatna vsota glede na prve ocene škode. Slovenija lahko zaprosi tudi za pomoč Evropsko unijo, ki ima za države, ki so jih prizadele naravne katastrofe, poseben solidarnostni sklad.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.