Prvi korak proti legalizaciji marihuane v medicinske namene

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Po legalizaciji uporabe konoplje v industrijske in prehrambne namene se nam že kmalu obeta tudi legalizacija marihuane v medicinske namene.
Oglej si celoten članek

Na predlog Zdužene levice je parlamentarni odbor za zdravje soglasno podprl predlog in naložil ministrstvu za zdravje, da naj v dveh mesecih premesti konopljo iz prve skupine prepovedanih drog ter pripravi pravne podlage za zdravljenje z medicinsko konopljo kot zdravilom ter za pridelavo in predelavo konoplje v medicinske namene.

"Po nekaterih raziskavah se s konopljo v Sloveniji zdravi več kot polovica obolelih z rakom. Nedopustno je, da so vsi ti bolniki in bolnice stigmatizirani in kriminalizirani zaradi uporabe konoplje v terapevtske namene," je po odboru izpostavila Violeta Tomič, poslanka ZL, ki je navajala tudi, da so pozitivne lastnosti konoplje znanstveno ugotovili pri številnih boleznih.

Razprava o uporabi marihuane v medicinske namene v Sloveniji traja že leta in Onkološki inštitut v mnenju izdanem leta 2014, ki sta ga pripravila Maja Ebert Moltara, dr. med., in prim. Jožica Červek, dr. med., navaja, da bi z registracijo kanabinoidov v Sloveniji najverjetneje zmanjšali zlorabe na črnem trgu (trenutna prodaja hašiševega (konopljinega) olja), kjer bolnike in svojce zavajajo z lažnimi obljubami o zdravilnih učinkih na bolezni, kot so neozdravljive oblike raka. Pri tem pa jasno izpostavljata, da morajo biti postavljene jasne in strokovno podprte indikacije, s katerimi morajo biti jasno seznanjeni v prvi vrsti medicinski krogi.

Za predpisovanje konoplje na recept določenim bolnikom se je zavzela tudi delovna skupina pri Zdravniški zbornici Slovenije.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 11

  • 20:40 8. Oktober 2016.

    Uvažali bojo od farmacije iz tujine za masten denar, ki ga noben pri zdravi pameti nebi plačal, pa nič hudega, …

  • 18:38 8. Oktober 2016.

    praufo<br />Če bi lekarne kupile robo pri kmetu bi bilo še dobro.<br />Vendar bodo oni prodajali umeten proizvod, ponaredek narejen …

  • 14:43 8. Oktober 2016.

    Prohibicija v ZDA je bila pisana na kožo proizvajalcem in distributerjem na črno ali mafiji ! Komu je pisana slovenska …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.