Slovenija
91 ogledov

Prvi korak proti legalizaciji marihuane v medicinske namene

Marihuana marš Anže Petkovšek
Po legalizaciji uporabe konoplje v industrijske in prehrambne namene se nam že kmalu obeta tudi legalizacija marihuane v medicinske namene.

Na predlog Zdužene levice je parlamentarni odbor za zdravje soglasno podprl predlog in naložil ministrstvu za zdravje, da naj v dveh mesecih premesti konopljo iz prve skupine prepovedanih drog ter pripravi pravne podlage za zdravljenje z medicinsko konopljo kot zdravilom ter za pridelavo in predelavo konoplje v medicinske namene.

"Po nekaterih raziskavah se s konopljo v Sloveniji zdravi več kot polovica obolelih z rakom. Nedopustno je, da so vsi ti bolniki in bolnice stigmatizirani in kriminalizirani zaradi uporabe konoplje v terapevtske namene," je po odboru izpostavila Violeta Tomič, poslanka ZL, ki je navajala tudi, da so pozitivne lastnosti konoplje znanstveno ugotovili pri številnih boleznih.

Razprava o uporabi marihuane v medicinske namene v Sloveniji traja že leta in Onkološki inštitut v mnenju izdanem leta 2014, ki sta ga pripravila Maja Ebert Moltara, dr. med., in prim. Jožica Červek, dr. med., navaja, da bi z registracijo kanabinoidov v Sloveniji najverjetneje zmanjšali zlorabe na črnem trgu (trenutna prodaja hašiševega (konopljinega) olja), kjer bolnike in svojce zavajajo z lažnimi obljubami o zdravilnih učinkih na bolezni, kot so neozdravljive oblike raka. Pri tem pa jasno izpostavljata, da morajo biti postavljene jasne in strokovno podprte indikacije, s katerimi morajo biti jasno seznanjeni v prvi vrsti medicinski krogi.

Za predpisovanje konoplje na recept določenim bolnikom se je zavzela tudi delovna skupina pri Zdravniški zbornici Slovenije.

Komentarjev 11
  • moder 20:40 08.oktober 2016.

    Uvažali bojo od farmacije iz tujine za masten denar, ki ga noben pri zdravi pameti nebi plačal, pa nič hudega, bo pač plačala zavarovalnica z VAŠIM denarjem, ker VI bi šli še vedno na črni trg po boljšo kvaliteto za manjši denar!

  • Papaja Popi 18:38 08.oktober 2016.

    praufoČe bi lekarne kupile robo pri kmetu bi bilo še dobro.Vendar bodo oni prodajali umeten proizvod, ponaredek narejen v laboratoriju.

  • Avatar Leon
    Leon 14:43 08.oktober 2016.

    Prohibicija v ZDA je bila pisana na kožo proizvajalcem in distributerjem na črno ali mafiji ! Komu je pisana slovenska zakonodaja ni potrebno ugibati glede na bratske odnose na Balkanu .