Ptice kot specialiteta

Foto: Žurnal24 Manjše ptice uživajo kar cele. Očiščene perja jih ocvrejo, dodajo v omake ali h
Ogrožene ptice. Nezakonit lov predvsem na Primorskem.
Oglej si celoten članek

Pred nekaj dnevi so na Društvu za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS) iz Bilj pri Novi Gorici prejeli novo prijavo o nedovoljenem lovu na zaščitene vrste ptičev. Na DOPPS razlagajo, da večina prijav prihaja prav iz predelov Severne Primorske in delov blizu meje z Italijo.
Ornitologi iz DOOPS razlagajo, da v jesensko-zimskem času poteka selitev ptic in pričakujejo porast nedovoljenega lova.

Vzroki za lov

Kot pojasnjuje Borut Rubinić, varstveni ornitolog iz DOPPS, je vzrokov za lov več: “Najpogostejši je gurmanski namen. Manjše ptice uživajo cele in veljajo za specialiteto. Uživajo jih predvsem v sredozemskih državah, največ v Italiji, ki je tudi največji uvoznik mrtvih ptic.”

257 zaseženih mrtvih zaščitenih ptic so odkrili samo v letošnjem letu, sporočajo s Carinske uprave RS.

Te, ki so pobite za največji (italijanski) trg, po besedah Rubinića lovijo v glavnem na Balkanu. “Lovijo jih na vse mogoče načine: s puškami, pastmi, mrežami, na limanice. Najbolj cenjene med srednje velikimi pticami so prepelice, sloke, divje grlice, razne vrste rac, med manjšimi pa škrjanci, cipe, penice in drozgi,” dodaja Rubinić.    

Lova na ptice se poslužujejo predvsem v času jesenske selitve, ko te nakopičijo več maščobe za energetsko zalogo, ki jo potrebujejo za selitev. Lovijo jih tudi za okrasne za v kletkah in zbirke prepariranih ptic. Redkejša ko je vrsta, več je vredna.

Krut ulov
Večina nedovoljenega lova poteka na tako imenovane limanice. V kletko za vabo dajo nekaj ptic vrste, ki jo želijo ujeti, na bližnje grme in drevesa pa namestijo z lepilom namazane paličice. Ko ptica sede na vejico, se ji zlepijo krilca in ne more vzleteti. Lovijo jih tudi v posebne mreže, ki se sicer uporabljajo za zakonit lov ptic v namen znanstvenega spremljanja, obročkanja in označevanja.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.