Slovenija
91 ogledov

Ptice kot specialiteta

Manjše ptice uživajo kar cele. Očiščene perja jih ocvrejo, dodajo v omake ali h Žurnal24 main
Ogrožene ptice. Nezakonit lov predvsem na Primorskem.

Pred nekaj dnevi so na Društvu za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS) iz Bilj pri Novi Gorici prejeli novo prijavo o nedovoljenem lovu na zaščitene vrste ptičev. Na DOPPS razlagajo, da večina prijav prihaja prav iz predelov Severne Primorske in delov blizu meje z Italijo.
Ornitologi iz DOOPS razlagajo, da v jesensko-zimskem času poteka selitev ptic in pričakujejo porast nedovoljenega lova.

Vzroki za lov

Kot pojasnjuje Borut Rubinić, varstveni ornitolog iz DOPPS, je vzrokov za lov več: “Najpogostejši je gurmanski namen. Manjše ptice uživajo cele in veljajo za specialiteto. Uživajo jih predvsem v sredozemskih državah, največ v Italiji, ki je tudi največji uvoznik mrtvih ptic.”

257 zaseženih mrtvih zaščitenih ptic so odkrili samo v letošnjem letu, sporočajo s Carinske uprave RS.

Te, ki so pobite za največji (italijanski) trg, po besedah Rubinića lovijo v glavnem na Balkanu. “Lovijo jih na vse mogoče načine: s puškami, pastmi, mrežami, na limanice. Najbolj cenjene med srednje velikimi pticami so prepelice, sloke, divje grlice, razne vrste rac, med manjšimi pa škrjanci, cipe, penice in drozgi,” dodaja Rubinić.    

Lova na ptice se poslužujejo predvsem v času jesenske selitve, ko te nakopičijo več maščobe za energetsko zalogo, ki jo potrebujejo za selitev. Lovijo jih tudi za okrasne za v kletkah in zbirke prepariranih ptic. Redkejša ko je vrsta, več je vredna.

Krut ulov
Večina nedovoljenega lova poteka na tako imenovane limanice. V kletko za vabo dajo nekaj ptic vrste, ki jo želijo ujeti, na bližnje grme in drevesa pa namestijo z lepilom namazane paličice. Ko ptica sede na vejico, se ji zlepijo krilca in ne more vzleteti. Lovijo jih tudi v posebne mreže, ki se sicer uporabljajo za zakonit lov ptic v namen znanstvenega spremljanja, obročkanja in označevanja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.