Pulj namesto Žavelj

Foto: Alpe Adria Green
Foto: Alpe Adria Green
Plinski terminal. Ponujajo alternativno lokacijo v severnem Jadranu.
Oglej si celoten članek

Ploščad. “Menimo, da obstaja sprejemljivejša lokacija za plinski terminal v Žavljah, in sicer obstoječa plinska ploščad južno od Pulja, ki je v solastništvu hrvaške Ine in italijanskega podjetja,” pravi Vojko Bernard, predsednik mednarodne okoljevarstvene organizacije Alpe Adria Green (AAG).

Od ploščadi so speljani plinovodi tako na italijansko kot hrvaško stran; tam je po njegovih besedah tudi ustrezen prostor za privez plinskih tankerjev. Za investitorja, ki načrtuje gradnjo plinskega terminala v Žavljah – špansko družbo Gas Natural –, pa bi to najverjetneje pomenilo neželeno delitev dobička, razmišlja Bernard.

Odločitev v sredo

Evropska komisija bo končni seznam prednostnih energetskih projektov, med katerimi je evidentiran tudi plinski terminal v severnem Jadranu, po napovedih sprejela 2. oktobra. V AAG že več let poudarjajo, da je Tržaški zaliv za gradnjo plinskega terminala neprimeren, najbolj zaradi usedlin živega srebra in predvidenih nižjih temperatur morja, ki bi negativno vplivale na turizem in ribištvo, ter varnostnih razlogov, povezanih s pogostim ladijskim prometom. Po pričakovanju ministra za infrastrukturo in prostor Sama Omerzela bodo projekt umaknili s prednostnega seznama, verjame pa tudi, da bosta Slovenija in Italija o tem dosegli dogovor. “Mi bomo dejavnosti nadaljevali ne glede na obljube politikov,” zagotavlja Bernard.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.