Slovenija
9 ogledov

Pulj namesto Žavelj

terminal žavlje Alpe Adria Green
Plinski terminal. Ponujajo alternativno lokacijo v severnem Jadranu.

Ploščad. “Menimo, da obstaja sprejemljivejša lokacija za plinski terminal v Žavljah, in sicer obstoječa plinska ploščad južno od Pulja, ki je v solastništvu hrvaške Ine in italijanskega podjetja,” pravi Vojko Bernard, predsednik mednarodne okoljevarstvene organizacije Alpe Adria Green (AAG).

Od ploščadi so speljani plinovodi tako na italijansko kot hrvaško stran; tam je po njegovih besedah tudi ustrezen prostor za privez plinskih tankerjev. Za investitorja, ki načrtuje gradnjo plinskega terminala v Žavljah – špansko družbo Gas Natural –, pa bi to najverjetneje pomenilo neželeno delitev dobička, razmišlja Bernard.

Odločitev v sredo

Evropska komisija bo končni seznam prednostnih energetskih projektov, med katerimi je evidentiran tudi plinski terminal v severnem Jadranu, po napovedih sprejela 2. oktobra. V AAG že več let poudarjajo, da je Tržaški zaliv za gradnjo plinskega terminala neprimeren, najbolj zaradi usedlin živega srebra in predvidenih nižjih temperatur morja, ki bi negativno vplivale na turizem in ribištvo, ter varnostnih razlogov, povezanih s pogostim ladijskim prometom. Po pričakovanju ministra za infrastrukturo in prostor Sama Omerzela bodo projekt umaknili s prednostnega seznama, verjame pa tudi, da bosta Slovenija in Italija o tem dosegli dogovor. “Mi bomo dejavnosti nadaljevali ne glede na obljube politikov,” zagotavlja Bernard.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.