Race onečedile blejsko jezero

Foto: Žurnal24 (Foto: Žurnal24grafika)
Kakovost voda. Stanje na Krki se izboljšuje, odlična tudi Soča v zgornjem toku in Blejsko jezero.
Oglej si celoten članek

Monitoring. "Podatki monitoringa za lani so znova potrdili, da je kakovost naših kopalnih voda dobra in primerljiva z evropskimi," pravi avtorica poročila Agencije RS za okolje Mateja Poje. Po njenih besedah izstopajo kopalne vode na morju, ki že dve leti zapored ustrezajo ne le obvezujočim, pač pa tudi strožjim priporočenim zahtevam evropske kopalne direktive.

Glede na kakovost voda lani lahko pričakujemo, da se bo Slovenija uvrstila v sam vrh EU.
Mateja Poje, Agencija RS za okolje

"Zahtevam direktive so ustrezale tudi vse kopalne vode na celinskih vodah, kar 56 odstotkov pa tudi priporočenim zahtevam," dodaja. Le na Blejskem jezeru na kopalnem območju Velika Zaka so v vzorcu, odvzetem pred kopalno sezono, odkrili presežene mejne vrednosti. "Vzrok za kratkotrajno povišane vrednosti pripisujemo racam, ki se na tem kopalnem območju zunaj kopalne sezone redno zadržujejo," ugotavlja.

Odlično tudi na Bledu
"Prejšnja leta je bila občasno slabša kakovost določena na Krki, a se stanje izboljšuje," opisuje. Čista je Soča v zgornjem toku, vrsto let pa je po njenih besedah odlična kakovost tudi na Blejskem jezeru v Grajskem kopališču, v naravnem kopališču Hotela Vile Bled ter kopalna območja na Bohinjskem jezeru. "Več let so odlična tudi nekatera kopališča na morju," pojasnjuje.

Težave v Italiji

EU. Stanje kakovosti kopalnih voda se v EU iz leta v leto spreminja, ugotavlja Mateja Poje. Na samem vrhu po kakovosti na morju se že dve leti držijo zapored Belgijci, Ciper, Litva, Grki so vedno pod vrhom. Ne celini so že dve leti na vrhu Grki, kar nekaj težav na morju in celini pa imajo Italijani. Ti imajo zajeten delež kopališč celo zaprtih.

"Nekatera kopališča pa se že vrsto let ponašajo z okoljskim znakom Modra zastava," opozarja. Letos bo Modra zastava vihrala na centralni plaži Okolje v Portorožu, na kopališču Zdravilišča Krka v Strunjanu, na kopališču Meduza, Hoteli LifeClass – Istrabenz turizem, na naravnem kopališču Simonov zaliv, letovišču Debeli rtič, Kopališču Šobčev bajer in Grajskem kopališču.

Zaupajte tudi sebi
"Kopalci smo z vidika kakovosti kopalnih voda v principu varni," pravi Aleš Petrovič z inštituta za varovanje zdravja. Na kopališčih, kjer se izvaja nadzor, vemo, kako je s kakovostjo. Poleg tega moramo zaupati svojim čutom in vstopiti v vodo, ki ni kalna, smrdeča in umazana. Tudi vode, ki so po podatkih monitoringa varne, so po njegovih besedah zaradi različnih vplivov iz okolja lahko onesnažene. Sam odsvetuje kopanje po večjih neurjih.

Dodaja, da bi bilo treba v monitoring v Sloveniji vključiti več kopalnih voda, saj se nekatera območja sploh ne nadzirajo. "Da bi kopališča prišla na seznam, bi se morale bolj potruditi nekatere občine in tudi zavodi za zdravstveno varstvo," pravi.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.