Rahitis ne le bolezen preteklosti

Foto: Žurnal24 Čez dan nas bo grelo sonce, ponoči pa topla oblačila. (Foto: iStockphoto)
Generacija otrok, ki odraščajo pred računalniškimi zasloni, ima vedno več težav s pomanjkanjem vitamina D. Zato se je povišalo tudi število diagnoz rahitisa.
Oglej si celoten članek

Mladi danes preživljajo vedno več časa v zaprtih prostorih, medtem ko so se prejšnje generacije otrok veliko več igrale zunaj. Ena izmed posledic spremenjenega življenjskega sloga je pomanjkanje vitamina D.

Najpomembnejši vir tega vitamina je prav sončna svetloba, prisoten pa je tudi v nekaterih živilih – med drugim v ribjem olju. V preteklosti so otrokom pogosto predpisovali uživanje prav tega, medtem ko je danes število otrok, ki redno jemljejo to olje, majhno, saj je ta praksa utonila v pozabo.

Vitamin D v mleku
Britanska strokovnjaka s področja medicine, profesor Simon Pearce in zdravnik Tim Cheetham, sta v britanskem medicinskem zborniku zapisala, da bi morala biti zdravniška stroka zaradi teh podatkov bolj zaskrbljena. Predlagala sta tudi, da bi vitamin D začeli dodajati v mleko in druga živila, saj bi tako najlažje povišali količino vitamina D med prebivalci.

Prizadeti namreč niso samo otroci. Pomanjkanje vitamina D je značilno tudi za odraslo populacijo, predvsem v zimskem času, ko smo zaradi krajših dnevov manj izpostavljeni sončni svetlobi.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.