Slovenija
103 ogledov

Rahitis ne le bolezen preteklosti

Čez dan nas bo grelo sonce, ponoči pa topla oblačila. (Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Generacija otrok, ki odraščajo pred računalniškimi zasloni, ima vedno več težav s pomanjkanjem vitamina D. Zato se je povišalo tudi število diagnoz rahitisa.

Mladi danes preživljajo vedno več časa v zaprtih prostorih, medtem ko so se prejšnje generacije otrok veliko več igrale zunaj. Ena izmed posledic spremenjenega življenjskega sloga je pomanjkanje vitamina D.

Najpomembnejši vir tega vitamina je prav sončna svetloba, prisoten pa je tudi v nekaterih živilih – med drugim v ribjem olju. V preteklosti so otrokom pogosto predpisovali uživanje prav tega, medtem ko je danes število otrok, ki redno jemljejo to olje, majhno, saj je ta praksa utonila v pozabo.

Vitamin D v mleku
Britanska strokovnjaka s področja medicine, profesor Simon Pearce in zdravnik Tim Cheetham, sta v britanskem medicinskem zborniku zapisala, da bi morala biti zdravniška stroka zaradi teh podatkov bolj zaskrbljena. Predlagala sta tudi, da bi vitamin D začeli dodajati v mleko in druga živila, saj bi tako najlažje povišali količino vitamina D med prebivalci.

Prizadeti namreč niso samo otroci. Pomanjkanje vitamina D je značilno tudi za odraslo populacijo, predvsem v zimskem času, ko smo zaradi krajših dnevov manj izpostavljeni sončni svetlobi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.