Raka odstrani robot Da Vinci

Foto: Žurnal24 Trenutno se robotska kirurgija največ uporablja v urologiji in ginekologiji. (Fo
Pridobitev. Pri operacijah ni več tresenja rok, zapletov je manj, rehabilitacija pacienta pa hitrejša.
Oglej si celoten članek

“Robotska kirurgija je za pacienta prijaznejša,” pravi Frančiška Škrabl Močnik, strokovna direktorica v Splošni bolnišnici (SB) Celje.

Razliko krije bolnišnica
Celjska bolnišnica je v začetku maja prva v Sloveniji v delo uvedla kirurškega robota oziroma sistem Da Vinci, s katerim so do zdaj opravili šest operacij raka prostate. Projekt so pripravljali več kot eno leto, za sistem pa so odšteli 1,7 milijona evrov. Ena operacija stane 5.600 evrov; čeprav so stroški zdravljenja višji, kot jih pokriva Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije, bodo v celjski bolnišnici razliko poskušali pokriti z donacijami.

“Za izvedbo vseh večjih operativnih posegov sta potrebna le dva kirurga, ne trije kot pri laparoskopskih in klasičnih operativnih posegih. Slika, ki jo vidi operater v kirurški konzoli, je tridimenzionalna in desetkrat povečana. Robot ima vgrajen filter, ki odpravi tresenje rok, zato je gibanje instrumentov natančnejše,” pojasnjuje Sandi Poteko, vodja projekta kirurškega robota v SB Celje.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.