Slovenija
88 ogledov

Raka odstrani robot Da Vinci

Trenutno se robotska kirurgija največ uporablja v urologiji in ginekologiji. (Fo Žurnal24 main
Pridobitev. Pri operacijah ni več tresenja rok, zapletov je manj, rehabilitacija pacienta pa hitrejša.

“Robotska kirurgija je za pacienta prijaznejša,” pravi Frančiška Škrabl Močnik, strokovna direktorica v Splošni bolnišnici (SB) Celje.

Razliko krije bolnišnica
Celjska bolnišnica je v začetku maja prva v Sloveniji v delo uvedla kirurškega robota oziroma sistem Da Vinci, s katerim so do zdaj opravili šest operacij raka prostate. Projekt so pripravljali več kot eno leto, za sistem pa so odšteli 1,7 milijona evrov. Ena operacija stane 5.600 evrov; čeprav so stroški zdravljenja višji, kot jih pokriva Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije, bodo v celjski bolnišnici razliko poskušali pokriti z donacijami.

“Za izvedbo vseh večjih operativnih posegov sta potrebna le dva kirurga, ne trije kot pri laparoskopskih in klasičnih operativnih posegih. Slika, ki jo vidi operater v kirurški konzoli, je tridimenzionalna in desetkrat povečana. Robot ima vgrajen filter, ki odpravi tresenje rok, zato je gibanje instrumentov natančnejše,” pojasnjuje Sandi Poteko, vodja projekta kirurškega robota v SB Celje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.