Rast cen goriv za osebna vozila: Slovenija v vrhu EU

Foto: Profimedia
Slovenija je v družbi Luksemburga in Rusije.
Oglej si celoten članek

Po podatkih Eurostata so najvišjo letno stopnjo rasti cen goriv in maziv za osebna vozila v mesecu septembru zabeležili v Luksemburgu, sladita mu Slovenija in Romunija.

V Luksemburgu so se cene dvignile za 31, v Sloveniji in Romuniji pa za 29 odstotkov. 

Na drugi strani najnižjo letno stopnjo inflacije beležijo na Irskem, kjer znaša 15 odstotkov, ter v Italiji, Franciji in Grčiji, kjer so se cene dvignile za 18 odstotkov. 

Podobno je stanje, če upoštevamo samo rast cen bencina, le da Slovenijo s 26,4 odstotno rastjo prehitevajo Romunija, Poljska, Nemčija in Bolgarija. Pri dizlu pa je Slovenija s 30,7 odstotno rastjo na četrtem mestu, za Luksemburgom, Nemčijo in Romunijo. 

Nestanovitne cene goriv in maziv

V zadnjih dveh desetletjih so bile cene goriv in maziv za osebni promet v EU izjemno nestanovitne, z letnimi stopnjami inflacije od -20 do +20 odstotkov.

"Ta nestanovitnost je v zadnjem času postala zelo izrazita," ugotavljajo pri Eurostatu. Letna stopnja sprememb se je povzpela z nizkih -20 maja 2020 na +23 odstotkov septembra 2021.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 24

  • 10:37 27. Oktober 2021.

    Izkazalo se je, kaj pomeni Počivavškova prosta tržna "konkurenca" oz. kako pri nas trg uravnava cene. Le kaj nam bo …

  • 23:42 26. Oktober 2021.

    Ne vem zakaj smo pri slabih stvareh vedno prvi, očitno vladi nekaj ne gre...

  • 18:02 26. Oktober 2021.

    Čestitka, in bravo vladi, ki tako uspešno ruši gospodarstvo in lupi državljane. In oni se s tem še hvalijo, banditizem …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.