Slovenija
17520 ogledov

Rast cen goriv za osebna vozila: Slovenija v vrhu EU

bencinska črpalka, gorivo
Slovenija je v družbi Luksemburga in Rusije.

Po podatkih Eurostata so najvišjo letno stopnjo rasti cen goriv in maziv za osebna vozila v mesecu septembru zabeležili v Luksemburgu, sladita mu Slovenija in Romunija.

V Luksemburgu so se cene dvignile za 31, v Sloveniji in Romuniji pa za 29 odstotkov. 

Na drugi strani najnižjo letno stopnjo inflacije beležijo na Irskem, kjer znaša 15 odstotkov, ter v Italiji, Franciji in Grčiji, kjer so se cene dvignile za 18 odstotkov. 

Podobno je stanje, če upoštevamo samo rast cen bencina, le da Slovenijo s 26,4 odstotno rastjo prehitevajo Romunija, Poljska, Nemčija in Bolgarija. Pri dizlu pa je Slovenija s 30,7 odstotno rastjo na četrtem mestu, za Luksemburgom, Nemčijo in Romunijo. 

Nestanovitne cene goriv in maziv

V zadnjih dveh desetletjih so bile cene goriv in maziv za osebni promet v EU izjemno nestanovitne, z letnimi stopnjami inflacije od -20 do +20 odstotkov.

"Ta nestanovitnost je v zadnjem času postala zelo izrazita," ugotavljajo pri Eurostatu. Letna stopnja sprememb se je povzpela z nizkih -20 maja 2020 na +23 odstotkov septembra 2021.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 24
  • elat 10:37 27.oktober 2021.

    Izkazalo se je, kaj pomeni Počivavškova prosta tržna "konkurenca" oz. kako pri nas trg uravnava cene. Le kaj nam bo predlagal PV; naj hodimo točit k cenejšim, v Avstrijo?

  • Luksi 23:42 26.oktober 2021.

    Ne vem zakaj smo pri slabih stvareh vedno prvi, očitno vladi nekaj ne gre...

  • Ender3 18:02 26.oktober 2021.

    Čestitka, in bravo vladi, ki tako uspešno ruši gospodarstvo in lupi državljane. In oni se s tem še hvalijo, banditizem brez primere.