Kandidatka razkrila, kako se bo nova vlada pogajala s sindikati

Foto: Saša Despot Sanja Ajanović Hovnik Foto: Saša Despot Sanja Ajanović Hovnik Foto: Saša Despot Sanja Ajanović Hovnik Foto: Saša Despot Sanja Ajanović Hovnik Foto: Saša Despot Sanja Ajanović Hovnik Foto: Državni zbor/Sušnik Matija Novice: državni zbor odbor za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo Foto: Državni zbor/Sušnik Matija Anton Šturbej Žan Mahnič Foto: Državni zbor/Sušnik Matija Vida Čadonič Špelič Foto: Državni zbor/Sušnik Matija odbor za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo državni zbor poslanci Foto: Državni zbor/Sušnik Matija Tereza Novak Foto: Državni zbor/Sušnik Matija Sanja Ajanović Hovnik
Sanja Ajanović Hovnik potrjena za kandidatko za ministrico za javno upravo. Ministrstvo za javno upravo bo v naslednjem mandatu eno ključnih ministrstev.
Oglej si celoten članek

"Trditve, da je javni sektor nebodigatreba in da je javni sektor prevelik," ne držijo, pravi Sanja Ajanović Hovnik, kandidatka za ministrico za javno upravo. "Javni sektor vidim kot sektor, ki ustvarja vrednost, sektor, s katerim so zadovoljni uporabniki, in sektor, v katerem delajo zadovoljni zaposleni." 

Sprememba plačnega sistema?

Sanja Ajanović Hovnik iz vrst Gibanja Svoboda je že pred zaslišanjem razburila za izjavo, da se bo s sindikati pogajala drugače kot prejšnje vlade. Od uvedbe plačne reforme pred 15 leti so s sindikati pogajali pristojni ministri, nova vlada pa naj bi se pogajala z vsemi sindikati hkrati. Je to napoved spremembe enotnega plačnega sistema?

"Plačni sistem nikoli ni bil dokončno uveden," je ocenila. Razmerja zaradi parciaklnega povišanja in obvodov so porušena, zadnje parcialno povišanje je bilo novembra 2021 v zdravstveni negi. Povišanja v izhodiščnih plačnih razredih so plačni sistem dokončno porušila, je še menila Ajanović Hovnikova. 

Sanja Ajanović Hovnik je magistrirala na fakulteti za upravo ljubljanske univerze. Med drugim je bila sekretarka poslanske skupine SAB-a v državnem zboru, zaposlena je bila tudi na agenciji za kmetijske trge. Bila je namestnica direktorja vladne službe za razvoj in evropsko kohezijsko politiko. Od maja 2020 je zaposlena na agenciji za kmetijske trge in razvoj podeželja.

Sindikati že na vratih

Pričakovati je, da bodo sindikati javnega sektorja takoj po imenovanju vlade pritisnili s svojimi zahtevami: dvig plač najslabše plačanim javnim uslužbencem ter izločitev zdravnikov iz enotnega plačnega sistema. "Na mizi že imamo zahteve sindikatov in napovedi stavk," je potrdila.

Določiti finančni okvir

Kandidatka za ministrico je zato napovedala obnovo socialnega dialoga, sestanek z vsemi sindikati in nato začetek pogajanj. Pogajanja bodo potekala izključno preko ministrstva za javno upravo, ostala ministrstva bodo svoje predstavnike imala v pogajalski skupini. 
Pogajanja bodo tekla dvotirno - o plačah in o plačnem sistemu. Določiti je treba finančni okvir, ki ga bo nova vlada namenila za povišanje plač v javnem sektorju. "Do septembra 2022 moramo skleniti dogovor glede usklajevanja plač in do 2024 dogovor o uvrstitvi vseh poklicev v plačne razrede in določiti razmerja med poklici," je napovedala. 

Že na prvi seji vlade bo predlagala imenovanje vladne pogajalske skupine. "Ta pogajanja se bodo začela takoj, vsekakor še v mesecu juniju," je zatrdila. "Mogoče se lahko dogovorimo tudi o novi plačni lestvici, mogoče o višji plačni lestvici, mogoče lahko gredo dogovori ne le 4 odstotke med plačnimi razredi, morda manj ali več," pravi kandidatka. 

"Izstop iz enotnega plačnega sistema nima nobene prednosti"

Izstopu posameznih skupin iz enotnega plačnega sistema ni naklonjena, ta rešitev tudi ne prinaša nobenih prednosti, ocenjuje. "Masa plač za javne uslužbence ne more biti nič višja, če neka skupina izstopi iz enotnega plačnega sistema," je poudarila. Znova je poudarila potrebo glede dogovora, kakšna bo finančna masa iz katere bodo črpali za plače delavcev. 

 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 12

  • 08:21 31. Maj 2022.

    Zdravniki morajo imeti svoj neodvisni plačni sistem, ki ne bo odvisen od izsiljevalskega SVIZ-a. Če ga ne bodo imeli pričakujte …

  • 07:26 31. Maj 2022.

    Kot sem napovedal,vampirji javnega sektorja že čakajo v ozadju!!!

  • 20:30 30. Maj 2022.

    taki nesposobni luzerji do te levakarji, da brez čefurjev še vlade ne morejo sestavit hahha...

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.