Razburjeni, ker so od gasilcev prejeli račun za gašenje

Foto: sobotainfo.com
Foto: sobotainfo.com
Izstavljanje računa gasilcev ni nič nenavadnega.
Oglej si celoten članek

Objava župana občine Radenci Romana Leljaka na Facebooku, kjer je objavil račun, ki ga je občina prejela od soboških gasilcev za gašenje večjega požara v Radencih, je po poročanju lokalnega portala Sobotainfo.com razburila javnost. 

Pri gašenju požara, v katerem je septembra lani pogorel Prekmurski dom, je sodelovalo več gasilskih društev, tudi iz sosednje občine.

Stroške krijejo občine

A poteza soboških gasilcev ni tako nenavadna, saj jo predvideva zakon o gasilstvu, ki pravi, da si morajo gasilske enote ob večjih požarih ali drugih nesrečah pomagati. "Stroške intervencije, ki izhajajo iz nalog gasilstva v skladu s tem zakonom, krije občina," je zapisano v 43. členu zakona. 

Poveljnik Gasilske zveze Slovenije Franci Petek je za Sobotainfo.com pojasnil, da je nekaj normalnega da si društva oz. občine izstavijo račune, čeprav se morda sliši nenavadno, da si gasilci zaračunavajo pomoč. 

xxx

“Nabava in vzdrževanje gasilske lestve je drago, servis namreč stane tudi do 100.000 evrov, zato so takšni računi nekaj normalnega," je povedal za lokalni spletni portal. 

Načini plačevanja med društvi oz. občinami so po njegovih besedah različni, od "sklenjenih pogodb, plačevanja pavšala do izstavljenega računa po intervenciji, kar je najcenejša možnost"

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 10

  • 16:38 24. Januar 2019.

    Tako pač je, ko se na položaje županov zrinejo ljudje, ki nimajo pojma!

  • 15:50 24. Januar 2019.

    Mislim ,daje tudi v ostalih občinah po sloveniji,gasilci naredijo obračun stroškov intervencije,ga dajo na občino,kjer imajo v proračunu denar za …

  • 11:18 24. Januar 2019.

    Gasilci so heroji, dokler delajo brezplačno. Ko predstavijo, da mora nekdo poskrbeti, da imajo vsaj stroške pokrite, je takoj vse …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.