Slovenija
21242 ogledov

Razburjeni, ker so od gasilcev prejeli račun za gašenje

požar Radenci sobotainfo.com
Izstavljanje računa gasilcev ni nič nenavadnega.

Objava župana občine Radenci Romana Leljaka na Facebooku, kjer je objavil račun, ki ga je občina prejela od soboških gasilcev za gašenje večjega požara v Radencih, je po poročanju lokalnega portala Sobotainfo.com razburila javnost. 

Pri gašenju požara, v katerem je septembra lani pogorel Prekmurski dom, je sodelovalo več gasilskih društev, tudi iz sosednje občine.

Stroške krijejo občine

A poteza soboških gasilcev ni tako nenavadna, saj jo predvideva zakon o gasilstvu, ki pravi, da si morajo gasilske enote ob večjih požarih ali drugih nesrečah pomagati. "Stroške intervencije, ki izhajajo iz nalog gasilstva v skladu s tem zakonom, krije občina," je zapisano v 43. členu zakona. 

Poveljnik Gasilske zveze Slovenije Franci Petek je za Sobotainfo.com pojasnil, da je nekaj normalnega da si društva oz. občine izstavijo račune, čeprav se morda sliši nenavadno, da si gasilci zaračunavajo pomoč. 

“Nabava in vzdrževanje gasilske lestve je drago, servis namreč stane tudi do 100.000 evrov, zato so takšni računi nekaj normalnega," je povedal za lokalni spletni portal. 

Načini plačevanja med društvi oz. občinami so po njegovih besedah različni, od "sklenjenih pogodb, plačevanja pavšala do izstavljenega računa po intervenciji, kar je najcenejša možnost"

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 10
  • Janez_53 16:38 24.januar 2019.

    Tako pač je, ko se na položaje županov zrinejo ljudje, ki nimajo pojma!

  • joze03 15:50 24.januar 2019.

    Mislim ,daje tudi v ostalih občinah po sloveniji,gasilci naredijo obračun stroškov intervencije,ga dajo na občino,kjer imajo v proračunu denar za take stvari,in očina jim ga izplača,saj na takih intervecijah,gre dosti goriva,če pa so več kot štiri ure jim pripada tudi ...prikaži večdi malica,kaj ne mislite da bojo dajali vse iz svojega žepa,saj že tako delajo zastonj,Na pomoč

  • tlacan 11:18 24.januar 2019.

    Gasilci so heroji, dokler delajo brezplačno. Ko predstavijo, da mora nekdo poskrbeti, da imajo vsaj stroške pokrite, je takoj vse narobe. Imam občutek, da si nekateri predstavljajo, da gasilci delajo brezplačno in sami iz svojih žepov krijejo vse stroške njihovega ...prikaži več delovanja. Gradnja gasilskega doma, nabava opreme, vzdrževanje vsega, gorivo, gretje doma (da voda v cisternah ne zmrzne) in še bi lahko našteval, kaj vse spada k temu, da so vam gasilci na razpolago kadarkoli potrebujete pomoč.