Razkrili bodo nagrade, če to dovoli Sova

Foto: Boštjan Tacol
Foto: Boštjan Tacol
Gorenak želi, da vlada razkrije, kakšne nagrade so lani dobili policisti.
Oglej si celoten članek

Minister za notranje zadeve Vinko Gorenak ministra za finance Janeza Šušteršiča poziva, naj razkrije, koliko dodatka k plači so lani na mesec prejemali določeni zaposleni v policiji. Prejemali naj bi namreč tudi tisoč evrov dodatka k osnovni plači, čeprav do tega sploh niso bili upravičeni.

"Delajo osem ur na dan in pri tem operativnega dela na terenu sploh ne opravljajo, pa so vseeno prejemali dodatek na pripravljenost, kar sicer prejemajo policisti, ki so lahko kadar koli poklicani v službo," so prepričani v policijskih vrstah.

Umaknil bi interno

Podatki o izplačanih dodatkih in plačah so zbrani v dokumentu, ki ga je vlada Boruta Pahorja februarja lani zavarovala kot zaupnega. Gorenak zato zdaj Šušteršiča poziva, naj z dokumenta umakne stopnjo tajnosti.

Na Šušteršičevem ministrstvu temu niso naklonjeni. Policijskih plač po njihovem mnenju ne morejo razkriti, ker bi tako hkrati ogrozili varnostno-obveščevalne agente. "Dokument med drugim vključuje podatke o Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji (Sova) in številu njenih zaposlenih. Tudi če bi iz dokumenta izločili podatke o številu zaposlenih v Sovi, bi bilo mogoče to število izračunati iz preostalih podatkov," trdijo na ministrstvu za finance.

Izplačila dodatkov v policiji pa ne bi bila več zaupna, če bi Gorenakovo ministrstvo dokazalo, da za razkritje podatkov obstaja javni interes. "Za umik stopnje tajnosti bi potrebovali soglasje Sove, česar pa zaradi tajnosti števila zaposlenih ni mogoče pričakovati," so odločeni na ministrstvu za finance.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 14:18 15. April 2012.

    Ja Gorenak, v javnost je pricurljalo, da si podal predlog za zmanjšanje pokojnin policistom, upokojenim celo pred dvajsetimi leti in …

  • 08:34 15. April 2012.

    če bi bila sova kaka pozitiva od državne ustanove ,bi to dovolila,samo gospodje država umira in pomeni da ni nobene …

  • 02:32 15. April 2012.

    Posluši ti mene SOVA!!! Če jaz hudiču ne pokradem dovolj živine se zna zgodit, da se pri meni na jedilniku …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.