Slovenija
11 ogledov

Razkrili bodo nagrade, če to dovoli Sova

Vinko Gorenak Boštjan Tacol
Gorenak želi, da vlada razkrije, kakšne nagrade so lani dobili policisti.

Minister za notranje zadeve Vinko Gorenak ministra za finance Janeza Šušteršiča poziva, naj razkrije, koliko dodatka k plači so lani na mesec prejemali določeni zaposleni v policiji. Prejemali naj bi namreč tudi tisoč evrov dodatka k osnovni plači, čeprav do tega sploh niso bili upravičeni.

"Delajo osem ur na dan in pri tem operativnega dela na terenu sploh ne opravljajo, pa so vseeno prejemali dodatek na pripravljenost, kar sicer prejemajo policisti, ki so lahko kadar koli poklicani v službo," so prepričani v policijskih vrstah.

Umaknil bi interno

Podatki o izplačanih dodatkih in plačah so zbrani v dokumentu, ki ga je vlada Boruta Pahorja februarja lani zavarovala kot zaupnega. Gorenak zato zdaj Šušteršiča poziva, naj z dokumenta umakne stopnjo tajnosti.

Na Šušteršičevem ministrstvu temu niso naklonjeni. Policijskih plač po njihovem mnenju ne morejo razkriti, ker bi tako hkrati ogrozili varnostno-obveščevalne agente. "Dokument med drugim vključuje podatke o Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji (Sova) in številu njenih zaposlenih. Tudi če bi iz dokumenta izločili podatke o številu zaposlenih v Sovi, bi bilo mogoče to število izračunati iz preostalih podatkov," trdijo na ministrstvu za finance.

Izplačila dodatkov v policiji pa ne bi bila več zaupna, če bi Gorenakovo ministrstvo dokazalo, da za razkritje podatkov obstaja javni interes. "Za umik stopnje tajnosti bi potrebovali soglasje Sove, česar pa zaradi tajnosti števila zaposlenih ni mogoče pričakovati," so odločeni na ministrstvu za finance.

Komentarjev 4
  • graff 14:18 15.april 2012.

    Ja Gorenak, v javnost je pricurljalo, da si podal predlog za zmanjšanje pokojnin policistom, upokojenim celo pred dvajsetimi leti in sicer iz razlogov,češ da država ni plačevala prispevkov za beneficirano dobo. Prvič v življenju slišim, da bi bil policist-delojemalec kriv ...prikaži več za krajo države-delodajalke in da bi zakon veljal za nazaj retroaktivno. Ne spuščajte megle, kajti vedno bližje smo datumu 25.6.1991. Ne igrajte se z ognjem ampak delajte skladno z vašimi ,,predvolilnimi obljubami,,! Kakšne so že bile????

  • privat 08:34 15.april 2012.

    če bi bila sova kaka pozitiva od državne ustanove ,bi to dovolila,samo gospodje država umira in pomeni da ni nobene pozitive v takih državnih službah...so pač sami lopovi ,tatovi,ravbarji...tako po slovensko

  • franceljtancelj 02:32 15.april 2012.

    Posluši ti mene SOVA!!! Če jaz hudiču ne pokradem dovolj živine se zna zgodit, da se pri meni na jedilniku znajde kakšna SOVA še bolj pa sem zadovoljen, če je to Zajc. Pametni ste zadost pa razmislite.