Razočarani nad pravno državo

Foto: Suzana Kos Časar sojenje Foto: Suzana Kos Časar sojenje Foto: Suzana Kos Časar sojenje Foto: Suzana Kos Sojenje Robertu Časarju Foto: Suzana Kos Sojenje Robertu Časarju Foto: Suzana Kos Sojenje Robertu Časarju Foto: Suzana Kos Sojenje Robertu Časarju Foto: Suzana Kos Sojenje Robertu Časarju
Časar. Obsojen prvi “Janšev” direktor, ki je na kolena spravil enega od treh nekdanjih paradnih konjev obalnega gospodarstva. Policijski sodelavci. Morda bo skesance zaradi Mikuževe obsodbe težje dobiti.
Oglej si celoten članek

Sodnica Orjana Trunkl je v obrazložitvi sodbe Roberta Časarja obsodila  na šest let zaradi zlorabe položaja in prejemanja nedovoljenih daril v višini 86 tisoč evrov, Srečka Prijatelja na tri leta, ker je naklepno napeljeval k kaznivemu dejanju in sprejemal nedovoljena darila v skupni višini 246 tisoč evrov, Marjana Mikuža pa na štiri leta in mesec dni, zato ker je dal neupravičene nagrade udeležencev poslov, ki so se dogajale pri nakupih Luke Koper nepremičnin za zaledni terminal v Sežani.

Časar in Mikuž živčno odvihrala

Po razglasitvi sodbe trojici obtoženih je bilo na sodišču precej živahno.

Najprej je, ko je slišal, da ga je zaradi zlorabe položaja in prejemanja nedovoljenih daril v letu 2007 v višini 86 tisoč evrov doletela šestletna zaporna kazen, iz sodne dvorane razburjeno odkorakal Robert Časar z ženo. Časarju so sicer prisodili tudi prepoved opravljanja funkcij direktorja oziroma člana uprave v gospodarskih družbah ter članstva v nadzornih svetih za obdobje pet let od pravnomočnosti sodbe. Po njegovi oceni dokazov ni, policija pa naj bi pritiskala na Mikuža, da je lagal. Napovedal je pritožbo.

Ozmerjal kriminalista

Ob obrazložitvi sodbe je izgubil živce še podjetnik, nepremičninski posrednik Marjan Mikuž, ki ga je zaradi nedovoljenega dajanja daril ter pomoči pri zlorabi položaja in nedovoljenem sprejemanju daril doletela kazen štirih let in enega meseca zapora, torej dve leti več, kot je predlagalo tožilstvo. Čustva so ga povsem preplavila, tako da se je na stopnišču spravil na koprskega kriminalista Nermina Dediča, ki je preiskavo vodil in je presenetljivo tudi sam prišel na razglasitev sodbe. “Kaj me gledaš, ubil si me! Sedem otrok imaš na vesti, ki me čakajo doma. Opica!” Po teh Mikuževih besedah je kriminalist, ki je Mikužu v odgovor nekaj zamomljal, v spremstvu varnostnika sodišče zapustil skozi zadnja vrata poslopja. Mikuž je sicer s svojo prijavo sploh omogočil začetek preiskave proti soobtoženim.

Skozi stranska vrata se je izmuznil tudi Srečko Prijatelj, ki ga je sodišče zaradi naklepnega napeljevanja h kaznivemu dejanju in nedovoljenega sprejemanja daril v skupni višini 245 tisoč evrov, obsodilo na tri 
leta zaporne kazni.

Tožilka presenečena nad Mikužovo kaznijo

Okrožna državna tožilka Barbara Milič Rožman je bila presenečena nad višino Mikuževe kazni; kot je dejala, pa ji ni znano, da bi v zameno za sodelovanje pri preiskavi s policijo sklenil kakšen dogovor. “Sodišče je pač presodilo, da bi bila milejša kazen za Časarjevega pomagača pri kaznivem dejanju nesorazmerna in nepravična,” je odgovorila na vprašanje, kaj je glavno sporočilo sodbe.

Sodnica Orjana Trunkl je poudarila, da bi obrazložitev sodbe lahko trajala tri ure, toliko materialnih dokazov obstaja. Kot posebno hudo dejanje pa je izpostavila zlorabo položaja v gospodarski družbi, kot je Luka Koper, saj takšno dejanje ogroža vse zaposlene in širše; zaradi pomena Luke je po njenem lahko ogrožen tudi temelj blagostanja vse 
države.

To za Časarja še ni vse

Časarju in njegovi upravi sicer sodijo še za oškodovanje Luke Koper pri poslih v Romuniji, zagrožena kazen je do osem let zapora.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 19

  • 17:02 13. Januar 2013.

    škoda, da ne obstaja prisilno delo v zaporih....

  • 09:38 12. Januar 2013.

    Ce je 6 let dovolj za Casarja, je 4 in pol prevec za Mikuza. Ali Casarju podvojiti kazen ali jo …

  • 15:22 11. Januar 2013.

    MIKUŽ SKLENIL DOGOVOR S HUDIČEM ! PRAV MU JE !

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.