Razprave o ugledu Lekarne Ljubljana so nujne

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Razprave o ugledu so sicer lahko neprijetne, vendar so take razprave del odgovorne demokratične družbe, je v zadevi odvzem magisterija in posledice za ugled Lekarne Ljubljana sklenil senat Komisije za preprečevanje korupcije (KPK).
Oglej si celoten članek

Senat Komisije za preprečevanje korupcije se je na zadnji seji seznanil z odgovoroma Sveta Javnega zavoda Lekarna Ljubljana in podžupana Mestne občine Ljubljana Aleša Čerina na poziv komisije, naj svet zavoda in mestni svet ocenita posledice za ugled javnega zavoda, ker ga vodi oseba, ki ji je bil odvzet magistrski naziv.

"Razprave o ugledu so sicer lahko neprijetne, vendar so take razprave del odgovorne demokratične družbe," zato pred njimi, po oceni komisije, ne bi smeli imeti strahu. "S takšnimi razpravami se bodo posamezne institucije slej kot prej morale soočiti in se jih naučiti, če želimo doseči pozitivne družbene premike v smeri večjega ugleda javnega sektorja, ki je pogojen tudi s prevzemanjem odgovornosti na vseh ravneh – vključno z odgovornostjo vseh, ki so v taki razpravi udeleženi, da se vzdržijo politiziranja teme, o kateri se razpravlja," so še zapisali pri KPK.

Svet Javnega zavoda Lekarna Ljubljana se je pri presoji vprašanja posledic za ugled javnega zavoda in funkcije direktorja tega zavoda postavil na stališče, da je Javni zavod Lekarna Ljubljana zasebno podjetje, saj je pri oceni škodljivih posledic za ugled izhajal primarno iz tržne logike.

Kar se tiče odgovora podžupana Mestne občine Ljubljana Aleša Čerina, KPK ugotavlja, da odgovora na poziv komisije ni podal mestni svet. Tega je podal podžupan, ki polemizira s postopkom komisije in pravno podlago, v pozivu komisije pa vidi celo vzporednice "družbenopolitičnih in moralno-etičnih kvalitet" iz prejšnjega sistema.

Senat KPK dopušča možnost, da je podžupanovo ravnanje posledica nerazumevanja protikorupcijske zakonodaje in mandata komisije. Kljub temu komisija nima pravnih možnosti, da bi (pod)župana prisilila, da poziv za oceno škodljivih posledic za ugled določenega položaja uvrsti na sejo mestnega sveta.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • fux
    06:33 14. Marec 2012.

    Dokler je Janković na oblasti, njegovi lubčki ne bodo odleteli. Potrebno je na teh volitvah tem pizdarijam ankrat za vselej …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.