Slovenija
1 ogledov

Razprave o ugledu Lekarne Ljubljana so nujne

Lekarna Ljubljana za prostore za dežurno lekarno zdaj plačuje okoli 30 tisoč evr Žurnal24 main
Razprave o ugledu so sicer lahko neprijetne, vendar so take razprave del odgovorne demokratične družbe, je v zadevi odvzem magisterija in posledice za ugled Lekarne Ljubljana sklenil senat Komisije za preprečevanje korupcije (KPK).

Senat Komisije za preprečevanje korupcije se je na zadnji seji seznanil z odgovoroma Sveta Javnega zavoda Lekarna Ljubljana in podžupana Mestne občine Ljubljana Aleša Čerina na poziv komisije, naj svet zavoda in mestni svet ocenita posledice za ugled javnega zavoda, ker ga vodi oseba, ki ji je bil odvzet magistrski naziv.

"Razprave o ugledu so sicer lahko neprijetne, vendar so take razprave del odgovorne demokratične družbe," zato pred njimi, po oceni komisije, ne bi smeli imeti strahu. "S takšnimi razpravami se bodo posamezne institucije slej kot prej morale soočiti in se jih naučiti, če želimo doseči pozitivne družbene premike v smeri večjega ugleda javnega sektorja, ki je pogojen tudi s prevzemanjem odgovornosti na vseh ravneh – vključno z odgovornostjo vseh, ki so v taki razpravi udeleženi, da se vzdržijo politiziranja teme, o kateri se razpravlja," so še zapisali pri KPK.

Svet Javnega zavoda Lekarna Ljubljana se je pri presoji vprašanja posledic za ugled javnega zavoda in funkcije direktorja tega zavoda postavil na stališče, da je Javni zavod Lekarna Ljubljana zasebno podjetje, saj je pri oceni škodljivih posledic za ugled izhajal primarno iz tržne logike.

Kar se tiče odgovora podžupana Mestne občine Ljubljana Aleša Čerina, KPK ugotavlja, da odgovora na poziv komisije ni podal mestni svet. Tega je podal podžupan, ki polemizira s postopkom komisije in pravno podlago, v pozivu komisije pa vidi celo vzporednice "družbenopolitičnih in moralno-etičnih kvalitet" iz prejšnjega sistema.

Senat KPK dopušča možnost, da je podžupanovo ravnanje posledica nerazumevanja protikorupcijske zakonodaje in mandata komisije. Kljub temu komisija nima pravnih možnosti, da bi (pod)župana prisilila, da poziv za oceno škodljivih posledic za ugled določenega položaja uvrsti na sejo mestnega sveta.

Komentarjev 1
  • fux 06:33 14.marec 2012.

    Dokler je Janković na oblasti, njegovi lubčki ne bodo odleteli. Potrebno je na teh volitvah tem pizdarijam ankrat za vselej narediti konec. treba je iti na volitve, ne ostati doma, in obkrožiti konec tem svinjarijam, če ne nam bo še hudičevo žal.