Razstava slikarke François Gilot

Foto: Žurnal24 Razstava bo na lendavskem gradu na ogled do 28.oktobra. (Foto: Mediaspeed)
V Galeriji-Muzeju Lendava na lendavskem gradu je na ogled razstava olj in grafik francoske slikarke François Gilot z naslovom Prostor in časovnost: Popotovanje v neznano.
Oglej si celoten članek

Françoise Gilot je najprodornejša predstavnica Pariške šole in močno vpeta v razvojni tok moderne umetnosti 20. stoletja.
 
Večina se Françoise  Gilot se spominja zaradi desetletnega razmerja s Pablom Picassom, najslavnejšim likovnim umetnikom 20. stoletja, ki se je začelo, ko je bil Pablo star 61 let, François pa 21, v Parizu leta 1943 med nemško okupacijo Francije. Slikarka je Ljubezensko razmerje, v katerem je rodila dva otroka, je opisala v knjigi "Življenje s Picassom".

Foto: Žurnal24 razstava, Fran%C3%A7ois Gilot, Majda %C5%A0irca, Lendava

S svojimi slikarskimi deli katerih preokupacija so moč narave, čas in prostor se umetnica prvič in ekskluzivno v Sloveniji občinstvu. Ob petkovem odprtju razstave je Majda Širca, ministrica za kulturo, povedala, da je Gilotova prodorna, eruptivna in nadarjena predstavnica moderne umetnosti – in še zdaleč ne zgolj za mater Picassojevih otrok, ne zgolj prijateljico Matissa ali soprogo Jonasa Salka, izumitelja cepiva proti otroški paralizi.

"Ob pogledu na njeno biografijo in slikarska dela lahko rečemo, da gre za izjemno zanimivo pričevalko in sooblikovalko umetnosti prejšnjega in sedanjega stoletja. Šarmantna, danes 89-letna gospa nam tu in zdaj – prvič v Sloveniji! - predstavlja svoje življenje: slike. In ni lepšega, kot da so te slike danes pred nami. Pričajo o njej, o času in likovnem trenutku, ki ga je (so)oblikovala in o svetu imaginacije, ki se nikoli ne zaključi," še dodaja Širca.
 
Razstava bo na lendavskem gradu na ogled do 28.oktobra.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.