Slovenija
37 ogledov

Razstava slikarke François Gilot

Razstava bo na lendavskem gradu na ogled do 28.oktobra. (Foto: Mediaspeed) Žurnal24 main
V Galeriji-Muzeju Lendava na lendavskem gradu je na ogled razstava olj in grafik francoske slikarke François Gilot z naslovom Prostor in časovnost: Popotovanje v neznano.

Françoise Gilot je najprodornejša predstavnica Pariške šole in močno vpeta v razvojni tok moderne umetnosti 20. stoletja.
 
Večina se Françoise  Gilot se spominja zaradi desetletnega razmerja s Pablom Picassom, najslavnejšim likovnim umetnikom 20. stoletja, ki se je začelo, ko je bil Pablo star 61 let, François pa 21, v Parizu leta 1943 med nemško okupacijo Francije. Slikarka je Ljubezensko razmerje, v katerem je rodila dva otroka, je opisala v knjigi "Življenje s Picassom".

razstava,  Fran%C3%A7ois Gilot, Majda %C5%A0irca, Lendava | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

S svojimi slikarskimi deli katerih preokupacija so moč narave, čas in prostor se umetnica prvič in ekskluzivno v Sloveniji občinstvu. Ob petkovem odprtju razstave je Majda Širca, ministrica za kulturo, povedala, da je Gilotova prodorna, eruptivna in nadarjena predstavnica moderne umetnosti – in še zdaleč ne zgolj za mater Picassojevih otrok, ne zgolj prijateljico Matissa ali soprogo Jonasa Salka, izumitelja cepiva proti otroški paralizi.

"Ob pogledu na njeno biografijo in slikarska dela lahko rečemo, da gre za izjemno zanimivo pričevalko in sooblikovalko umetnosti prejšnjega in sedanjega stoletja. Šarmantna, danes 89-letna gospa nam tu in zdaj – prvič v Sloveniji! - predstavlja svoje življenje: slike. In ni lepšega, kot da so te slike danes pred nami. Pričajo o njej, o času in likovnem trenutku, ki ga je (so)oblikovala in o svetu imaginacije, ki se nikoli ne zaključi," še dodaja Širca.
 
Razstava bo na lendavskem gradu na ogled do 28.oktobra.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.