Rdeči, rumeni in zeleni seznam držav: O tem bo odločala vlada!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Se že jutri obeta sprememba seznamov?
Oglej si celoten članek

Vlada je pretekli petek spremenila sezname t. i. varnih (zelenih) in nevarnih (rdečih) držav, ki imajo slabšo epidemiološko situacijo. Danes se bo po besedah vladnega govorca Jelka Kacina na Brdu pri Kranju krizni del vlade, ki vključuje ministre, pomembne za obvladovanje epidemije, predsednika in podpredsednika vlade, sešel s predstavniki NIJZ, civilne zaščite, inšpekcijske službe oz. predstavniki vseh organov, ki imajo kaj povedati in prevzemajo velik del bremena, ko gre za soočanje z epidemijo. 

"Na podlagi tega srečanja bo pripravljen predlog za odločanje jutri na vladi," je Kacin na tiskovni konferenci odgovoril na vprašanje, ali bo vlada jutri spreminjala tudi zeleni in rdeči seznam držav. 

Trenutni seznam varnih in nevarnih držav: 

Covid-19 Prenovljen seznam zelenih, rumenih in rdečih držav

"V tem trenutku nas manj zanima število aktivno okuženih v zadnjih 14 dneh, ampak bolj, koliko vnosov imamo iz  posameznih držav," je na tiskovki povedal Kacin. "Spreminjanje seznamov je povezano s tem. V prvi fazi smo zamejili celotno območje Zahodnega Balkana, ker smo ocenili, da bi bilo neugodno čakati na številke 14-dnevne incidence. Ko je šlo za Hrvaško, smo pravočasno ukrepali. Zaenkrat ni nobenih najav, ki bi kazale na to, da bi se število okužb na Hrvaškem lahko v kratkem bistveno zmanjšalo."

Hrvaški mediji po podatkih lokalnih štabov civilne zaščite poročajo, da imajo okoli 300 novih primerov okužb.

Kot je poudaril Kacin, pristojne v Sloveniji trenutno najbolj skrbi epidemiološka slika pred vstopom šolarjev v šolo 1. septembra. 

Poseben odnos do režimov v sosednjih državah

Poudaril je, da se bo sosednje države - Italijo, Hrvaško, Avstrijo in Madžarsko obravnavalo posebej. "Mi imamo v odnosih z našimi sosedami poseben pristop, ki temelji na zgodovinskih dejstvih," je dejal Kacin. "Tam imamo manjšine, obmejno in čezmejno sodelovanje, tedenske in dnevne migrante ter bilateralne sporazume, ki nas zavezujejo k večji medsebojni fleksibilnosti, zato moramo te države obravnavati posebej. Vse so tudi članice EU, nekatere države JV Evrope pa niso - imamo veliko vprašanj, zakaj je nekaj na Hrvaškem mogoče, v nekaterih drugih državah Zahodnega Balkana pa ne."

Glede Italije je poudaril, da spremljajo epidemiološko situacijo v posameznih deželah. "Raste število okuženih tudi v FJK," je dejal Kacin. "Kdaj bo to število doseglo mejo, ko bo treba ukrepati, pa je stvar nadaljnjih dogodkov."

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 20:55 27. Avgust 2020.

    In kdaj bodo rdeče države zelene? Če spremljam medije, vidim da so mnoge od njih zajezile fake korono in naredile …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.