Slovenija
25943 ogledov

Kacinov poziv učencem, dijakom in staršem

Jelko Kacin STA/Nebojša Tejić
Tretjino novih okužb so zabeležili pri tistih, ki so v karanteni, kar po Kacinovem mnenju kaže, da je 14-dnevna karantena učinkovit ukrep.

Učenci, dijaki in starši naj spremljajo svoje zdravstveno stanje

Uradni govorec vlade Jelko Kacin je na današnji novinarski konferenci opozoril, da nas do začetka novega šolskega leta loči manj kot teden, zato moramo vse moči usmeriti v odkrivanje novih okužb in preprečevanje širjenja med učenci in učitelji. "Pozivam učence, dijake in njihove starše, naj pozorno spremljajo svoje zdravstveno stanje. Če zasledijo kakšne spremembe, naj nemudoma obvestijo zdravnika in ravnatelja, da lahko prilagodijo delo morebitnim okužbam," je poudaril Kacin.

"Naš namen in cilj je, da bi odkrili čimveč tistih, pri katerih bi se okužba lahko razvila in gredo v šolski sistem. Morebitne okužbe želimo identificirati in jih izločiti, da lahko šola krene na polno - t. j. po scenariju B. Kdaj in kako se bomo ukvarjali z drugim scenarijem, je stvar razvoja dogodkov. Sedaj smo pri tem, da čimveč šolarjem omogočimo, da nadaljujejo šolo v živo in ne on-line. To je v tem trenutku naša prava prioriteta."

Jelko Kacin, vladni govorec

Kot je dejal, bomo lahko le z odgovornim ravnanjem preprečili širjenje. Zdravstveni inšpektorat pa intenzivno preverja upoštevanje karantene zlasti mlajših državljanov, je dodal.

Kar tretjino vseh okužb zabeležili pri tistih, ki so že bili v karanteni

Kacin je povedal, da je med na novo okuženimi le 7 primerov povezanih z vnosom iz tujine, kar tretjino vseh novih okužb pa so zabeležili pri tistih, ki so že bili v karanteni. "To kaže, da je 14-dnevna karantena učinkovit ukrep," je poudaril. 

Danes se bo z aktualnim epidemiološkim stanjem seznanila tudi vlada, kar bo podlaga za morebitne spremembe ukrepov.

Včeraj smo sicer zabeležili 36 novih primerov, tako so razpršeni po državi. Po svetu pa se stanje izboljšuje, kot trdi Svetovna zdravstvena organizacija, se epidemija skoraj povsod umirja.

WHO Končno Zdravje WHO: Pandemija covida-19 po svetu se umirja

Šola se bo prihodnji torek, kot je že znano, začela po modelu B, kar pomeni da bodo v šole odšli vsi učenci in dijaki, ob upoštevanju zdravstvenih priporočil. Na vprašanje, kakšna bi morala biti epidemiološka situacija, da bi se odločili za izvajanje šolanja po modelu C, je namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni v NIJZ Nuška Čakš Jager povedala: "Model C je predviden scenarij, ki upošteva širšo sliko - epidemiološko situacijo, sposobnosti šol, da delajo po modelu B in različne stroke, ki bodo povedale, kaj lahko naredimo. Vse to bo dalo skupno sliko, na osnovi katere bi rekli, da ne moremo več izvajati šole po modelu B, ampak je potreben scenarij C."

 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 10