Recesija je možna

Foto: Žurnal24 Bernanke bo odgovarjal na vprašanja kongresnikov.
Predsednik ameriške centralne banke Ben Bernanke je posvaril, da se lahko ameriško gospodarstvo v prvi polovici letošnjega leta skrči in opozoril pred recesijo.
Oglej si celoten članek
"Zdi se da realni družbeni bruto proizvod v prvi polovici leta 2008 ne bo bistveno zrasel, če sploh bo, lahko pa celo pade," je včeraj dejal predsednik ameriške centralne banke Federal Reserve Ben Bernanke.

"Recesija je možna," je posvaril ameriški kongres in povedal, da izboljšanje pričakuje v drugi polovici leta in v letu 2009, ko naj bi začel učinkovati tudi stimulacijski paket v višini 168 milijard dolarjev.

Da lahko govorimo o recesiji, mora imeti neko gospodarstvo tri zaporedne mesece negativno gospodarsko rast.

Možno je tudi nadaljnje znižanje ključne obrestne mere, a Bernanke zaenkrat ne želi napovedovati prihodnjih korakov centralne banke glede tega. Da bi omejil krizo ameriškega gospodarstva, je Fed agresivno zniževal obrestno mero, ki zdaj znaša 2,25 odstotka.

Bernanke bo sicer moral odgovarjati ameriškemu kongresu na vprašanja v zvezi z ukrepi za reševanje investicijske banke Bear Stearns.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.