Slovenija
18 ogledov

Recesija je možna

Bernanke bo odgovarjal na vprašanja kongresnikov. Žurnal24 main
Predsednik ameriške centralne banke Ben Bernanke je posvaril, da se lahko ameriško gospodarstvo v prvi polovici letošnjega leta skrči in opozoril pred recesijo.
"Zdi se da realni družbeni bruto proizvod v prvi polovici leta 2008 ne bo bistveno zrasel, če sploh bo, lahko pa celo pade," je včeraj dejal predsednik ameriške centralne banke Federal Reserve Ben Bernanke.

"Recesija je možna," je posvaril ameriški kongres in povedal, da izboljšanje pričakuje v drugi polovici leta in v letu 2009, ko naj bi začel učinkovati tudi stimulacijski paket v višini 168 milijard dolarjev.

Da lahko govorimo o recesiji, mora imeti neko gospodarstvo tri zaporedne mesece negativno gospodarsko rast.

Možno je tudi nadaljnje znižanje ključne obrestne mere, a Bernanke zaenkrat ne želi napovedovati prihodnjih korakov centralne banke glede tega. Da bi omejil krizo ameriškega gospodarstva, je Fed agresivno zniževal obrestno mero, ki zdaj znaša 2,25 odstotka.

Bernanke bo sicer moral odgovarjati ameriškemu kongresu na vprašanja v zvezi z ukrepi za reševanje investicijske banke Bear Stearns.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.