Recesija prihaja že zelo kmalu ...

Foto: Profimedias Borza
Recesija bo predvidoma leta 2022, napovedujejo v družbi NLB Skladi.
Oglej si celoten članek

Lani so pričakovali, da bo recesija nastopila že leto prej, a se je pričakovano leto, v katerem bo prišlo do krčenja gospodarstva, premaknilo zaradi ukrepov centralnih bank, ki so lani v začetku leta v nasprotju s pričakovanji znižale oziroma prestavile dvig obrestnih mer.

Na vprašanje, ali bo zaradi tega zamika recesija hujša, pa je Marko Bombač, vodja analiz, odgovoril, da dlje časa kot traja veseljačenje, hujši je maček. Dodal je še, da bodo imele v morebitni recesiji centralne banke malo možnosti ukrepanja, tako da bo možnost ukrepanja le na strani fiskalnih spodbud.

Za letos pričakujejo nekoliko podpovprečno leto na borzah, na razvitih in razvijajočih se trgih pričakujejo sedemodstotno rast, v Sloveniji in na Balkanu pa deset- oziroma devetodstotno.

Menijo, da Trump pred volitvami ne bo želel ogroziti ameriškega gospodarstva, če mu podpora pred volitvami kljub temu ne bi zrasla, pa bi lahko poskusil zaostriti odnose s Kitajsko ali Iranom, kar bi slabo vplivalo na borze. 

Slovenija Takšno leto na borzah pričakujejo poznavalci

Najboljši donos pričakujejo od evropskih delnic, predvsem od bank, ki so ugodno vrednotene. Zanimivo so naklonjeni tudi avtomobilski industriji. "Cena delnic že vključujejo krčenje trga, a podatki kažejo, da bo prišlo do obrata, kar bo pozitivno tudi za avtomobilski sektor," menijo v NLB Skladih.

"Bili smo šestnajsta DZU, zdaj nas je samo še pet"

Foto: Anže Petkovšek Kruno Abramovič

NLB Skladi so v lanskem letu postali največja družba za upravljanje v Sloveniji, imeli so 34-odstotni tržni delež, pobrali pa so kar 47 odstotkov vseh vplačil v vzajemne sklade. Lani so sredstva, ki jih upravljajo, presegla milijardo evrov. Ocenjujejo, da se je konsolidacija na trgu družb za upravljanje v glavnem zaključila. Lani so Triglav Skladi prevzeli Alta sklade, KD je prevzel Generali, KBM Infond pa Sava RE.

"Ob ustanovitvi je so bili NLB Skladi 16. družba za upravljanje na trgu, zdaj nas je le pet," je povedal predsednik uprave Kruno Abramovič.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 14

  • 17:35 18. Januar 2020.

    Vsaka 2 meseca pišete, da prihaja kriza, recesija... tudi slepi kuri enkrat uspe zrno najti! Ampak ko bo kriza tu, …

  • 06:47 16. Januar 2020.

    Prikrita reklama.....

  • 00:21 16. Januar 2020.

    In to ste šele zdaj pogruntali,VB gre ven.Nemčija ne bo prenašala bremen nerazvitih,Franciji bo pa tudi "Dol padlo",ker so hoteli …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.