Recesija že trka na vrata

Foto: Žurnal24 Za letos pa so strokovnjaki napoved za gospodarsko rast znižali z 1,6 na 1,2 ods
Gospodarska rast na območju evra naj bi leta 2009 znašala le še 0,3 odstotka. Še avgusta so napovedovali 1,5-odstotno gospodarsko rast.
Oglej si celoten članek

Ekonomski strokovnjaki, ki jih je v redni trimesečni raziskavi anketirala Evropska centralna banka (ECB), so močno znižali svoje predhodne napovedi za gospodarsko rast v območju evra. Če so še avgusta za leto 2009 napovedovali 1,5-odstotno rast, so zdaj napoved znižali na 0,3 odstotka. Gospodarstvo v državah z evrom naj bi se po skoraj ničelni rasti prihodnje leto znova okrepilo leta 2010, ko pričakujejo 1,4-odstotno rast.

Tako kot se bo v prihodnje upočasnila gospodarska rast, se bo zmanjšala tudi inflacija. Padec cen surovin in zmanjševanje agregatnega povpraševanja zaradi ohlajanja gospodarstva naj bi po napovedih strokovnjakov inflacijo z letošnjih 3,4 odstotka oklestila na 2,2 odstotka prihodnje leto in dva odstotka leta 2010. Srednjeročni cilj ECB za cenovno stabilnost je sicer blizu, vendar pod dvema odstotkoma.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.