Slovenija
0 ogledov

Recesija že trka na vrata

Za letos pa so strokovnjaki napoved za gospodarsko rast znižali z 1,6 na 1,2 ods Žurnal24 main
Gospodarska rast na območju evra naj bi leta 2009 znašala le še 0,3 odstotka. Še avgusta so napovedovali 1,5-odstotno gospodarsko rast.

Ekonomski strokovnjaki, ki jih je v redni trimesečni raziskavi anketirala Evropska centralna banka (ECB), so močno znižali svoje predhodne napovedi za gospodarsko rast v območju evra. Če so še avgusta za leto 2009 napovedovali 1,5-odstotno rast, so zdaj napoved znižali na 0,3 odstotka. Gospodarstvo v državah z evrom naj bi se po skoraj ničelni rasti prihodnje leto znova okrepilo leta 2010, ko pričakujejo 1,4-odstotno rast.

Tako kot se bo v prihodnje upočasnila gospodarska rast, se bo zmanjšala tudi inflacija. Padec cen surovin in zmanjševanje agregatnega povpraševanja zaradi ohlajanja gospodarstva naj bi po napovedih strokovnjakov inflacijo z letošnjih 3,4 odstotka oklestila na 2,2 odstotka prihodnje leto in dva odstotka leta 2010. Srednjeročni cilj ECB za cenovno stabilnost je sicer blizu, vendar pod dvema odstotkoma.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.