Referendum o dvojezičnih tablah

Foto: Žurnal24 (Foto: Reuters)
Danes se na avstrijskem Koroškem začenja referendum po pošti, o kompromisnem dogovoru glede dvojezične topografije v deželi. Referendum naj ne bi imel nobene pravne veljave.
Oglej si celoten članek

Danes se na avstrijskem Koroškem začenja referendum po pošti o kompromisnem dogovoru glede dvojezične topografije v deželi, ki je bil dosežen konec aprila. Referendumske pole bodo pošiljali do konca tedna, vrniti pa jih bodo morali do prihodnjega petka.

Na referendumu bodo prebivalce spraševali, ali se strinjajo z rezultati pogajanj iz dne 26. aprila, ko so predstavniki zvezne vlade, dežele in slovenskih manjšinskih organizacij dosegli kompromisni dogovor o postavitvi dvojezičnih krajevnih napisov v 164 krajih na Koroškem.

Referendum brez veljave
Dogovor sicer vključuje tudi druge ukrepe za varstvo slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem, vključno z rabo slovenskega jezika, pogajalci pa so podpisali tudi skupni memorandum.

Referendum naj sicer ne bi imel nobene pravne veljave, a koroški svobodnjaki deželnega glavarja Gerharda Dörflerja so vztrajali pri njegovi izvedbi. Slovenske manjšinske organizacije pa referendumu nasprotujejo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.