Slovenija
29 ogledov

Referendum o dvojezičnih tablah

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Danes se na avstrijskem Koroškem začenja referendum po pošti, o kompromisnem dogovoru glede dvojezične topografije v deželi. Referendum naj ne bi imel nobene pravne veljave.

Danes se na avstrijskem Koroškem začenja referendum po pošti o kompromisnem dogovoru glede dvojezične topografije v deželi, ki je bil dosežen konec aprila. Referendumske pole bodo pošiljali do konca tedna, vrniti pa jih bodo morali do prihodnjega petka.

Na referendumu bodo prebivalce spraševali, ali se strinjajo z rezultati pogajanj iz dne 26. aprila, ko so predstavniki zvezne vlade, dežele in slovenskih manjšinskih organizacij dosegli kompromisni dogovor o postavitvi dvojezičnih krajevnih napisov v 164 krajih na Koroškem.

Referendum brez veljave
Dogovor sicer vključuje tudi druge ukrepe za varstvo slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem, vključno z rabo slovenskega jezika, pogajalci pa so podpisali tudi skupni memorandum.

Referendum naj sicer ne bi imel nobene pravne veljave, a koroški svobodnjaki deželnega glavarja Gerharda Dörflerja so vztrajali pri njegovi izvedbi. Slovenske manjšinske organizacije pa referendumu nasprotujejo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.