Reforme jutri pred poslanci

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Neusklajeno. Časa za pogajanja zmanjkuje.
Oglej si celoten članek

Poslanci bodo jutri in predvidoma do četrtka obravnavali reformni paket pokojninske in delovno-pravne zakonodaje. Sindikati so ogorčeni, da se kljub še trajajočim pogajanjem procedura v državnem zboru (DZ) nadaljuje.

Pogajanja na trhlih tleh

“Na nobenem področju ni še nič dorečenega. Z začetkom seje se oža manevrski prostor sindikatom, vlada nas sili v popuščanje,” komentira predsednik konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj. Andrej Zorko iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) dodaja, da “ni dobro, da je zakon šel v proceduro neusklajen”. Meni, da je to slabo sporočilo za pogajanja. “To lahko vpliva tudi na naš pogajalski jezik,” pravi Zorko. “Ko je zakon tako daleč, ga lahko spreminjaš le še z amandmaji, to pa pomeni zelo malo prostora za pogajanja,” meni Štrukelj.

Ne bodo popuščali

V konfederaciji opozarjajo, da zgolj zato, ker je vlada zakon poslala v obravnavo, še ne pomeni, da bodo popuščali pri pokojninski reformi. “V tem trenutku kaže, da bi predvsem ženske v prehodnem obdobju dobile več kot osem odstotkov nižjo pokojnino, na kar ne bomo pristali,” pravi Štrukelj. V ZSSS potrjujejo, da se bodo še naprej pogajali. DZ bo obravnaval tudi zakon o dvigu DDV, zakon o davku na finančne storitve in dohodnini.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.