Slovenija
15 ogledov

Reforme jutri pred poslanci

Branimir Štrukelj Žurnal24 main
Neusklajeno. Časa za pogajanja zmanjkuje.

Poslanci bodo jutri in predvidoma do četrtka obravnavali reformni paket pokojninske in delovno-pravne zakonodaje. Sindikati so ogorčeni, da se kljub še trajajočim pogajanjem procedura v državnem zboru (DZ) nadaljuje.

Pogajanja na trhlih tleh

“Na nobenem področju ni še nič dorečenega. Z začetkom seje se oža manevrski prostor sindikatom, vlada nas sili v popuščanje,” komentira predsednik konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj. Andrej Zorko iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) dodaja, da “ni dobro, da je zakon šel v proceduro neusklajen”. Meni, da je to slabo sporočilo za pogajanja. “To lahko vpliva tudi na naš pogajalski jezik,” pravi Zorko. “Ko je zakon tako daleč, ga lahko spreminjaš le še z amandmaji, to pa pomeni zelo malo prostora za pogajanja,” meni Štrukelj.

Ne bodo popuščali

V konfederaciji opozarjajo, da zgolj zato, ker je vlada zakon poslala v obravnavo, še ne pomeni, da bodo popuščali pri pokojninski reformi. “V tem trenutku kaže, da bi predvsem ženske v prehodnem obdobju dobile več kot osem odstotkov nižjo pokojnino, na kar ne bomo pristali,” pravi Štrukelj. V ZSSS potrjujejo, da se bodo še naprej pogajali. DZ bo obravnaval tudi zakon o dvigu DDV, zakon o davku na finančne storitve in dohodnini.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.