Regresi in penzije na čakanju

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Začasno zadržanje. Ustavni sodniki o usodi členov ZUJF prihodnji teden.
Oglej si celoten članek

Predloge zveze svobodnih sindikatov in drugih za začasno zadržanje členov zakona za uravnoteženje javnih financ (ZUJF), ki ukinjajo varovane plače, znižujejo regres in prinašajo prisilno upokojevanje v javni upravi, bo ustavno sodišče (US) obravnavalo prihodnji četrtek. Sodniki bi o tem sicer morali odločati že včeraj, a so se pred sejo odločili za umik točke z dnevnega reda seje.

Odločali bi hkrati

Kot je pojasnil Erik Kerševan, generalni sekretar US, se je dnevni red spremenil, ker je sodišče pred včerajšnjo sejo “prejelo tudi nove zahteve za presojo ustavnosti navedenega zakona in predloge za začasno zadržanje nekaterih istih zakonskih določb z navedbo novih razlogov in utemeljitev”. Pobudo za oceno ustavnosti členov ZUJF je v sredo na US poslala tudi varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek Travnik.

Ker gre za vsebinsko povezane zadeve, bodo vse uvrščene na naslednjo sejo, pravi Kerševan. US bo tako lahko “na podlagi vseh predstavljenih argumentov odločalo hkrati”. Državni zbor kot nasprotni udeleženec postopka pa je bil vnovič pozvan, naj se “izjavi tudi o novih navedbah vlagateljev 
zahteve”.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.