Slovenija
9 ogledov

Regresi in penzije na čakanju

Varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek Travnik ni govorila o konkretni zadev Žurnal24 main
Začasno zadržanje. Ustavni sodniki o usodi členov ZUJF prihodnji teden.

Predloge zveze svobodnih sindikatov in drugih za začasno zadržanje členov zakona za uravnoteženje javnih financ (ZUJF), ki ukinjajo varovane plače, znižujejo regres in prinašajo prisilno upokojevanje v javni upravi, bo ustavno sodišče (US) obravnavalo prihodnji četrtek. Sodniki bi o tem sicer morali odločati že včeraj, a so se pred sejo odločili za umik točke z dnevnega reda seje.

Odločali bi hkrati

Kot je pojasnil Erik Kerševan, generalni sekretar US, se je dnevni red spremenil, ker je sodišče pred včerajšnjo sejo “prejelo tudi nove zahteve za presojo ustavnosti navedenega zakona in predloge za začasno zadržanje nekaterih istih zakonskih določb z navedbo novih razlogov in utemeljitev”. Pobudo za oceno ustavnosti členov ZUJF je v sredo na US poslala tudi varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek Travnik.

Ker gre za vsebinsko povezane zadeve, bodo vse uvrščene na naslednjo sejo, pravi Kerševan. US bo tako lahko “na podlagi vseh predstavljenih argumentov odločalo hkrati”. Državni zbor kot nasprotni udeleženec postopka pa je bil vnovič pozvan, naj se “izjavi tudi o novih navedbah vlagateljev 
zahteve”.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.