Rekord, ki se lahko takoj zruši

Foto: Žurnal24 (Foto: Nik Rovan)
Cena zlata je dosegla nov rekord. Tudi srebro vztrajno raste. Se splača vlagati v to? "Zadeva je hudo špekulativna," opozarja poznavalec razmer.
Oglej si celoten članek

Cena zlata je dosegla nov rekord. Unča zlata je namreč zdaj vredna 1500,32 dolarja. Drugače povedano: za gram zlata boste odšteli okoli 33,5 evra. Srebro je doseglo najvišjo vrednost od leta 1980 in zdaj znaša 44,48 dolarja za unčo. Letos se je srebro podražilo že za 60 odstotkov. Strokovnjaki to pripisujejo oživljanju povpraševanja po elektroniki.

"Zadeva je hudo špekulativna. Cene so rekordne zaradi pretresov v Libiji, Egiptu, Tuniziji, Grčiji in na Japonskem. Zdaj kupovati je tvegano dejanje. Ko bo kriza za nami, bodo šli vsi ven in to se bo 'usulo'," nam je dejal Janez Javornik, vodja oddelka investicijskega bančništva Hypo banke. Svojim strankam svetuje investiranje kot del portfelja, od 5 do 10 odstotkov. "Vseh naložb pa ne dati noter," opozarja.

Kar se tiče srebra, Javornik pravi, da je še bolj tvegano kot zlato. "Za realno povpraševanje za potrebe v zdravstvu, nakitu in podobnem je zlato veliko bolj zanimivo. Ampak ko se bo stanje umirilo, bo cena nafte začela padati in tudi zlato bo šlo dol."

Analitiki pri družbi GFMS sicer napovedujejo, da se utegne cena zlata letos povzpeti nad 1.600 dolarjev za unčo. To je realno, pritrjuje Javornik, a dodaja, da le v primeru, če se bo nadaljevala kriza v Libiji, pa tudi v Grčiji, na Portugalskem ... "V tem primeru bosta surovini kot varen pristan in je 1.600 dolarjev realna ocena. Enako realno pa je, da bo zadeva šla tudi na 1.400 dolarjev."

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.