Slovenija
17 ogledov

Rekord, ki se lahko takoj zruši

(Foto: Nik Rovan) Žurnal24 main
Cena zlata je dosegla nov rekord. Tudi srebro vztrajno raste. Se splača vlagati v to? "Zadeva je hudo špekulativna," opozarja poznavalec razmer.

Cena zlata je dosegla nov rekord. Unča zlata je namreč zdaj vredna 1500,32 dolarja. Drugače povedano: za gram zlata boste odšteli okoli 33,5 evra. Srebro je doseglo najvišjo vrednost od leta 1980 in zdaj znaša 44,48 dolarja za unčo. Letos se je srebro podražilo že za 60 odstotkov. Strokovnjaki to pripisujejo oživljanju povpraševanja po elektroniki.

"Zadeva je hudo špekulativna. Cene so rekordne zaradi pretresov v Libiji, Egiptu, Tuniziji, Grčiji in na Japonskem. Zdaj kupovati je tvegano dejanje. Ko bo kriza za nami, bodo šli vsi ven in to se bo 'usulo'," nam je dejal Janez Javornik, vodja oddelka investicijskega bančništva Hypo banke. Svojim strankam svetuje investiranje kot del portfelja, od 5 do 10 odstotkov. "Vseh naložb pa ne dati noter," opozarja.

Kar se tiče srebra, Javornik pravi, da je še bolj tvegano kot zlato. "Za realno povpraševanje za potrebe v zdravstvu, nakitu in podobnem je zlato veliko bolj zanimivo. Ampak ko se bo stanje umirilo, bo cena nafte začela padati in tudi zlato bo šlo dol."

Analitiki pri družbi GFMS sicer napovedujejo, da se utegne cena zlata letos povzpeti nad 1.600 dolarjev za unčo. To je realno, pritrjuje Javornik, a dodaja, da le v primeru, če se bo nadaljevala kriza v Libiji, pa tudi v Grčiji, na Portugalskem ... "V tem primeru bosta surovini kot varen pristan in je 1.600 dolarjev realna ocena. Enako realno pa je, da bo zadeva šla tudi na 1.400 dolarjev."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.