Relativno zadovoljen z delom v 2010

Foto: Žurnal24 (Foto: Anže Petkovšek)
Premier Borut Pahor o uspešnosti dela vlade v letu 2010: ''Treba se je bilo odločiti, ali gremo skozi krizo ter reforme in zmagamo ali pa Slovenija ostane povprečna država,'' je poudaril premier.
Oglej si celoten članek

"Po dveh letih vodenja sem relativno zadovoljen z opravljenim delom, vendar se bom z rezultati zadovoljil takrat, ko bodo z njimi zadovoljni tudi ljudje, za katere se trudim," je dejal premier Borut Pahor na današnji novinarski konferenci, kjer je povzel ključne ugotovitve o uspešnosti dela vlade v letu 2010.

Dve tretjini zakonov pod streho
Letošnje delovno leto je Pahor sicer ocenil kot eno boljših let v slovenski politiki, saj so sprejeli mnoge zakone, ki so zahtevali veliko dela. Mnogi so bili sprejeti s strinjanjem socialnih partnerjev, mnogi so zakonom nasprotovali, je ocenil premier.

Manj kot leto po sprejemu izhodne strategije je uveljavljenih dve tretjini od 27 zakonov, ostali pa se pripravljajo. Kot je dejal predsednik vlade, sprejeti ukrepi postopoma, a zanesljivo vodijo na pot okrevanja.

"Treba se je bilo odločiti, ali gremo skozi krizo ter reforme in zmagamo ali pa Slovenija ostane povprečna država," je poudaril Pahor.

Pozitivna gospodarska rast
"Imamo pozitivno gospodarsko rast. Ni visoka, vendar je pozitivna," je povedal premier in dodal, da če se je leta 2009 gospodarstvo skrčilo za 8,1 odstotka, bo letos rast okoli enega odstotka, prihodnje leto pa bi lahko bila 2,5-odstotna.

Manj stisk, manj revščine
V letih 2009 in 2010 je po oceni Pahorja slovenska družina krizo čutila manj, kot je bila ta realna zaradi ukrepov vlade. "V zadnjih treh letih smo za 44 odstotkov povečali socialne transferje, da smo ublažili krizo in tudi revščino. V vsem tem času se število ljudi, ki so padli pod prag revščine, ni zvišalo," je podaril premier.

"Imamo veliko ljudi, ki se težko prebijajo iz meseca v mesec, in storili bomo vse, da jim pomagamo iz siromaštva," je še dejal.

Novi projekti leta 2011 in 2012
V prihodnjih dveh letih bo vlada namenila posebno prednost štirim ali petim projektom, ki bodo, trdi Pahor, bistveno povečali konkurenčnost slovenske ekonomije. Gre za spremembe na trgu dela, za vprašanje omejitve stroška delovne sile, za omejitev stroška države in ne nazadnje za zdravstveno reformo.

"Te prioritete bomo skupaj z ministrskim zborom in vrhom koalicije dorekli v prvi polovici januarja. Imamo zelo soroden pogled na to, kaj je treba storiti," je ob tem dejal Borut Pahor.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.