Reševali bodo tudi redarji

Foto: Iztok Golob
Foto: Iztok Golob
Ljubljanski redarji bodo po novem lahko priskočili na pomoč, ko bo treba oživljati in nuditi prvo pomoč z defibrilatorjem.
Oglej si celoten članek

Ljubljansko mestno redarstvo in Prehospitalna enota Ljubljana oziroma zanjo Reševalna postaja Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana sta danes podpisala protokol o sodelovanju. Ta vključuje dogovor o obveščanju redarjev o kritičnih dogodkih, pri katerih lahko pomagajo z oživljanjem in nudenjem prve pomoči tudi z defibrilatorjem.

Vsaka patrulja mestnega redarstva je že opremljena s tem tehničnim pripomočkom. Redarji lahko tako suvereno pristopijo k ponesrečencu ali bolniku v primeru srčnega zastoja. Večina jih je namreč temeljito obnovila znanje o temeljnih postopkih oživljanja in se naučila uporabljati avtomatski defibrilator.

Za zdaj bodo to pomoč lahko nudili v strogem središču mesta, kjer so prisotni praktično 24 ur na dan, po uspešni vpeljavi sodelovanja pa v UKC Ljubljana upajo na širitev območja skupnega delovanja.

Temeljni postopki oživljanja z defibrilacijo v prvih štirih minutah po srčnem zastoju lahko pomenijo razliko med življenjem in smrtjo – tisti, ki jih oživljajo takoj, imajo trikrat večjo možnost za preživetje. Avtomatski defibrilator pomeni dodano vrednost, ki še dodatno poveča možnost, da žrtev preživi srčni zastoj.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • jst
    20:58 21. November 2011.

    To je edina pametna uporaba mestnega redarja. Še natikanje lisic in nepravilno parkiranje naj bo samo v ožijem središču mesta …

  • 20:11 21. November 2011.

    ..ce ne bodo ravno tisti trenutek prevec zaposleni z lastnim napacnim parkiranjem v kontekstu natikanja lisic ter pisanja listkov ljubljancanom …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.