Slovenija
27 ogledov

Reševali bodo tudi redarji

Slavko Savič Iztok Golob
Ljubljanski redarji bodo po novem lahko priskočili na pomoč, ko bo treba oživljati in nuditi prvo pomoč z defibrilatorjem.

Ljubljansko mestno redarstvo in Prehospitalna enota Ljubljana oziroma zanjo Reševalna postaja Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana sta danes podpisala protokol o sodelovanju. Ta vključuje dogovor o obveščanju redarjev o kritičnih dogodkih, pri katerih lahko pomagajo z oživljanjem in nudenjem prve pomoči tudi z defibrilatorjem.

Vsaka patrulja mestnega redarstva je že opremljena s tem tehničnim pripomočkom. Redarji lahko tako suvereno pristopijo k ponesrečencu ali bolniku v primeru srčnega zastoja. Večina jih je namreč temeljito obnovila znanje o temeljnih postopkih oživljanja in se naučila uporabljati avtomatski defibrilator.

Za zdaj bodo to pomoč lahko nudili v strogem središču mesta, kjer so prisotni praktično 24 ur na dan, po uspešni vpeljavi sodelovanja pa v UKC Ljubljana upajo na širitev območja skupnega delovanja.

Temeljni postopki oživljanja z defibrilacijo v prvih štirih minutah po srčnem zastoju lahko pomenijo razliko med življenjem in smrtjo – tisti, ki jih oživljajo takoj, imajo trikrat večjo možnost za preživetje. Avtomatski defibrilator pomeni dodano vrednost, ki še dodatno poveča možnost, da žrtev preživi srčni zastoj.

Komentarjev 2
  • jst 20:58 21.november 2011.

    To je edina pametna uporaba mestnega redarja. Še natikanje lisic in nepravilno parkiranje naj bo samo v ožijem središču mesta ampak samo okol tromostovja kar je več naj jim pisalo zamrzne.

  • trimix 20:11 21.november 2011.

    ..ce ne bodo ravno tisti trenutek prevec zaposleni z lastnim napacnim parkiranjem v kontekstu natikanja lisic ter pisanja listkov ljubljancanom v coni, kjer je ravno MOL potrdil prostorski nacrt, da bloku z 20 stanovanji zadostuje in pripada natanko 7 parkirnih mest....pedri!!!