Revizija poslov Boška Šrota

Foto: Žurnal24 Tone Turnšek je še drugič odstopil z mesta predsednika RK Celje PL. (Foto: Barba
Delničarji so izglasovali revizijo poslovanja Pivovarne Laško v zadnjih petih letih, še posebej poslov z Infond Holdingom. Prav tako Bošku Šrotu niso podelili razrešnice za lansko leto.
Oglej si celoten članek

Na skupščini delničarjev Pivovarne Laško so sklenili, da bodo revizorji pregledali vse posle Boška Šrota v Pivovarni Laško v zadnjih petih letih, pri čemer bodo še posebno pozornost namenili poslom z družbo Infond Holding, v kateri je Šrot zbral večinsko lastništvo pivovarne. Lastniki so poleg tega potrdili vse predlagane nadzornike.

 
 

Položaj pivovarne je resen, vendar kljub temu rešljiv.

Anton Turnšek, prvi nadzornik Pivovarne Laško

 
Težak položaj družbe
Samo nezavarovanih posojil Centru naložbe in Infondu je za 110 milijonov evrov. Nekdanji prvi mož Pivovarne Laško Boško Šrot je lani zaslužil 192 tisoč evrov in imel še za 38 tisoč evrov bonitet.

Za delo v nadzornih svetih odvisnih družb pa je dobil še 18 tisoč evrov. Delničarji so se nato odločili, da Šrotu za lani ne podelijo razrešnice.

Zdolšek: Način preklica ni bil primeren
Na skupščini Pivovarne Laško je sicer prisotnih 81 odstotkov delničarjev. Pravni zastopnik pivovarne Stojan Zdolšek se je v imenu nove uprave malim delničarjem opravičil za preklic prejšnje skupščine. Nova uprava meni, da tak način preklica ni bil primeren.

 

Banke lahko glasujejo

Infond Holding je po objavi sklica skupščine želel doseči, da banke upnice, ki so zasegle njegove delnice Pivovarne Laško, ne bi mogle glasovati na skupščini, a je sodišče njegovo zahtevo zavrnilo.

Banke, pri katerih naj bi Zorko užival podporo, bodo imele tako danes pomemben glas pri glasovanju o predlaganih sklepih.

Skupščina Pivovarne Laško je bila sicer sklicana za 29. maj, vendar pa sta jo nekdanja uprava z Boškom Šrotom na čelu in nadzorni svet – ker Urad RS za varstvo konkurence ni vrnil glasovalnih pravic Infond Holdingu (odvzel mu jih je zaradi domnevno sporne koncentracije lastništva v Pivovarni Laško) – preklicala.

Kad, Zavarovalnica Triglav, Vseslovensko združenje malih delničarjev (VZMD) in Electa so sicer skupščino izpeljali na stopnišču stavbe, kjer naj bi bila skupščina, in na njej zavrnili vse predloge uprave in nadzornega sveta Pivovarne Laško. Izvolili so dva člana nadzornega sveta, Boštjana Marolta in Bojana Ludvika Šefa.

O novih članih nadzornega sveta

Delničarji družbe so na skupščini potrdili predlagane člane nadzornega sveta. Za predstavnike kapitala so predlagani Aleksander Svetelšek, Marjan Mačkošek in Vladimir Malenkovič ter sedanji prvi nadzornik Anton Turnšek.

Po predlogu bi skupščina tudi za 36 mesecev pooblastila upravo družbe za nakup lastnih delnic za odkupno ceno, ki ne bi smela biti višja od cene delnic, ki velja na organiziranem trgu, z namenom maksimiranja notranje vrednosti delnic družbe. Skupni delež teh delnic ne bi smel preseči 10 odstotkov osnovnega kapitala družbe.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.