Ribja tovarna gre v Pivko

Foto: Suzana Kos
Foto: Suzana Kos
Proizvodnja bo stekla do konca prihodnjega poslovnega leta.
Oglej si celoten članek

Po razkosanju ter verigi preprodaj zemljišč in dejavnosti Delamarisa se ribja zgodba v Izoli danes bliža koncu; na Kalu pri Pivki bodo namreč položili temeljni kamen za novo tovarno za predelavo rib in proizvodnjo ribjih izdelkov. Investitor te največje naložbe v regiji letos Pivka perutninarstvo je za 6,4 milijona evrov vreden projekt pridobil 3,5 milijona evrov evropskih sredstev. Objekt bo predvidoma končan v prvi polovici prihodnjega leta, nato bodo vanj iz Izole preselili stroje in opremo.

Vozili se bodo v Pivko

Proizvodnja predelave rib bo na Notranjskem tako stekla do konca prihodnjega poslovnega leta. "V proizvodnji Delamarisa v Izoli delo trenutno opravlja 80 zaposlenih, zanje menimo, da bodo nadaljevali delo na novi lokaciji," ocenjujejo v Pivki, do koder je 60 kilometrov. Zemljišče v Izoli, na katerem Delamaris trenutno opravlja svojo proizvodnjo, je zdaj v lasti Hypo Leasinga, s katerim ima Delamaris sklenjeno najemno pogodbo.

Vrtiljak preprodaj

Veriga preprodaj zemljišč in dejavnosti izolskega Delamarisa se je začela pred šestimi leti, ko se je v zgodbi pojavil Vegrad s Hildo Tovšak na čelu. Izolsko družbo so razkosali, sledila je serija preprodaj in menjav lastnikov. Delamarisova dejavnost predelave rib je pristala v rokah Pivke, ki je zanjo plačala 4,5 milijona evrov; skozi verigo preprodaj se je cena precej zvišala. Po drugi strani je tekla zgodba s preprodajo nepremičnin. Vrtiljak kupčij se je začel, ko sta predsednika nadzornega sveta in uprave Delamarisa Vegradu prodala večinski paket delnic izolskega ribjega podjetja; iz družbe so oddelili dejavnost predelave rib, obdržali pa le zemljišče. Del zemljišč so v Vegradu odprodali prek vmesnih členov, vmesni lastniki so bili po pisanju Dnevnika povezani z Mirom Senico, več kot milijonska provizija pri Vegradoven nakupu Delamarisa pa je končala na računu podjetja zloglasne Kmetije Bužekijan. Vse skupaj sicer preiskuje Nacionalni preiskovalni urad; aprila so v preiskavi teh poslov pridržali tudi Senico.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.