Slovenija
29 ogledov

Ribja tovarna gre v Pivko

Delamaris Suzana Kos
Proizvodnja bo stekla do konca prihodnjega poslovnega leta.

Po razkosanju ter verigi preprodaj zemljišč in dejavnosti Delamarisa se ribja zgodba v Izoli danes bliža koncu; na Kalu pri Pivki bodo namreč položili temeljni kamen za novo tovarno za predelavo rib in proizvodnjo ribjih izdelkov. Investitor te največje naložbe v regiji letos Pivka perutninarstvo je za 6,4 milijona evrov vreden projekt pridobil 3,5 milijona evrov evropskih sredstev. Objekt bo predvidoma končan v prvi polovici prihodnjega leta, nato bodo vanj iz Izole preselili stroje in opremo.

Vozili se bodo v Pivko

Proizvodnja predelave rib bo na Notranjskem tako stekla do konca prihodnjega poslovnega leta. "V proizvodnji Delamarisa v Izoli delo trenutno opravlja 80 zaposlenih, zanje menimo, da bodo nadaljevali delo na novi lokaciji," ocenjujejo v Pivki, do koder je 60 kilometrov. Zemljišče v Izoli, na katerem Delamaris trenutno opravlja svojo proizvodnjo, je zdaj v lasti Hypo Leasinga, s katerim ima Delamaris sklenjeno najemno pogodbo.

Vrtiljak preprodaj

Veriga preprodaj zemljišč in dejavnosti izolskega Delamarisa se je začela pred šestimi leti, ko se je v zgodbi pojavil Vegrad s Hildo Tovšak na čelu. Izolsko družbo so razkosali, sledila je serija preprodaj in menjav lastnikov. Delamarisova dejavnost predelave rib je pristala v rokah Pivke, ki je zanjo plačala 4,5 milijona evrov; skozi verigo preprodaj se je cena precej zvišala. Po drugi strani je tekla zgodba s preprodajo nepremičnin. Vrtiljak kupčij se je začel, ko sta predsednika nadzornega sveta in uprave Delamarisa Vegradu prodala večinski paket delnic izolskega ribjega podjetja; iz družbe so oddelili dejavnost predelave rib, obdržali pa le zemljišče. Del zemljišč so v Vegradu odprodali prek vmesnih členov, vmesni lastniki so bili po pisanju Dnevnika povezani z Mirom Senico, več kot milijonska provizija pri Vegradoven nakupu Delamarisa pa je končala na računu podjetja zloglasne Kmetije Bužekijan. Vse skupaj sicer preiskuje Nacionalni preiskovalni urad; aprila so v preiskavi teh poslov pridržali tudi Senico.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.