"RTV honorarcu nakazal skoraj 11.000 evrov"

Foto: Nik Rovan
Foto: Nik Rovan
Nek honorarni sodelavec, ki z javnim zavodom RTV Slovenija posluje preko lastnega s.p., naj bi oktobra 2012 prejel honorar v višini 10.800 evrov.
Oglej si celoten članek

"Če se malce sprehodimo po spletni aplikaciji Supervizor, lahko na primer ugotovimo, da je nek honorarni sodelavec, ki z javnim zavodom RTV Slovenija posluje preko lastnega s.p., oktobra 2012 prejel honorar v višini 10.800 evrov. To je honorar, ki se ga celo v privatnem sektorju predsedniki uprav ne bi sramovali. Glede na to, da tako visoke honorarje javni zavod RTV Slovenije izplačuje v skladu z 'uveljavljenimi internimi pravili, ki omejujejo višino urne postavke honorarnega sodelavca in opredeljujejo maksimalno število ur, ki jih ta lahko naredi na mesec,' se torej postavlja vprašanje, ali ima RTV Slovenija te standarde namenoma postavljene tako visoko, ali pa jih, kljub drugačnim navedbam, pri posameznikih (zavestno ali nevede) krši,“ so sporočili z Urada Vlade RS za komuniciranje.

S sporočilom za javnost so se odzvali na odgovore službe za odnose z javnostmi RTV Slovenija. Ta se je namreč danes odzvala na izjavo predsednika vlade RS Janeza Janše glede višine plač v javnih zavodih, ko je med drugim omenil tudi visoke honorarje nekaterih sodelavcev RTV Slovenija.

Na 10. redni seji Državnega zbora RS 28. januarja 2013 je Janša odgovoril tudi na vprašanje poslanca Desusa Ivana Hršaka. Zanimalo ga je, kaj nameravajo storiti glede plačnih anomaliji v javnem sektorju, poslanec pa je pozval tudi k ureditvi plačnih razmerij.

Janša je med drugim v odgovoru dejal: "/… / V gospodarstvu nasploh, v reguliranem delu gospodarstva, se pravi v javnem delu oziroma v gospodarskih družbah v večinski državni lasti, velja zakon, ki je bil sprejet v času prejšnjega mandata. Tam so stvari omejene in tako dalje in ta regulacija po mojem mnenju ni dobra; rešitev je v tem, da bi moral biti večji del plače vodilnih v teh podjetjih variabilen, odvisen od uspehov teh podjetij, razen tam kjer gre za monopole ali za javne zavode, kot je recimo Radiotelevizija Ljubljana, kjer nekateri posamezniki dobijo na mesec tri predsedniške plače, pa to vse pokrijejo plačevalci električne energije. /…/".

"Janševe trditve ne držijo"

Na Janševo izjavo se je ostro odzval RTV. Izjava v delu, ki se nanaša na zaposlene v Javnem zavodu RTV Slovenija (in ne Ljubljana), ne drži, so zapisali v sporočilu za javnost. "Plače funkcionarjev in javnih uslužbencev v javnem sektorju, pravila za njihovo določanje, obračunavanje in izplačevanje ter pravila za določanje obsega sredstev za plače namreč urejajo zakon o sistemu plač v javnem sektorju (ZSPJS), dodatno pa še zakon o uravnoteženju javnih financ (ZUJF) ter podrejeni predpisi. Ti določajo tudi najvišjo plačo na RTV Slovenija, ki je uvrščena pet plačnih razredov nižje, kot je uvrščena plača predsednika vlade RS, zato je nemogoče, da bi katerikoli zaposleni na RTV Slovenija prejemal tri predsedniške plače," poudarjajo.

Poleg tega ima, kot pravijo, javni zavod uveljavljena interna pravila, ki omejujejo višino urne postavke honorarnega sodelavca in opredeljujejo maksimalno število ur, ki jih ta lahko naredi na mesec, in jih prav tako spoštuje. "Zato je izjava predsednika vlade RS povsem neutemeljena in zavajajoča," zaključijo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 15

  • 22:44 31. Januar 2013.

    Zakaj ne napišete da je to Bojan Traven, ki skupaj z Urošem Slakom delata oddajo Pogledi Slovenije. Kot je vidno …

  • 21:08 31. Januar 2013.

    Vse kar znate je, da delite minuse za vašega velikega vodjo. Odgovora pa še naprej ni in ni in ni, …

  • 19:48 31. Januar 2013.

    v parlamentu so take plače in razni dodatki enaki,pa ni nnarobe

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.