S postajami do službe

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Nad brezposelnost z usposabljanjem v najbolj iskanih poklicih.
Oglej si celoten članek

Območna služba zavoda za zaposlovanje v Mariboru je s partnerji razvila program delovnih postaj, da bi brezposelni pridobili nova znanja v poklicih, ki so na trgu dela najbolj iskani. Na leto bodo izpeljali pet takšnih skupin.

"Projekt smo začeli lani. Testna skupina, ki se je usposabljala za poklic cevarja, se je zaključila uspešno, saj je usposabljanje končalo devet ljudi, ki so se takoj zaposlili in so zaposleni še danes," je povedala Mirjana Zgaga, pomočnica direktorice območne službe zavoda za zaposlovanje v Mariboru.

Usposabljanje po potrebi

"Ne usposabljamo ljudi na zalogo, ampak izbiramo poklice, kot jih zahteva trg dela," je poudarila Zgagova. Ob tem iščejo tudi izobraževalne ustanove, kot sta šolski center in srednja gradbena šola v Mariboru, da ljudje pridobijo praktično in teoretično znanje, cilj pa je mreženje med delodajalci in brezposelnimi.

"Projekt poskušamo izpeljati tako, da so rezultati vidni. Naša želja je, da se vsi, ki so vključeni v postaje, tudi zaposlijo," je pojasnila Zgagova. Pomembno je, da se brezposelni za sodelovanje odločijo prostovoljno, saj bo tako uspeh izobraževanja res uspešen. Prihodnje izzive Zgagova vidi v programih usposabljanja za orodjarje in ključavničarje, saj so potrebe po teh poklicih velike.

Večja brezposelnost

Na območju območne službe zavoda za zaposlovanje v Mariboru so januarja imeli 17.502 brezposelna, kar je v primerjavi z lanskim januarjem za 4,7 odstotka več, v primerjavi z lanskim decembrom pa za 6,9 odstotka več.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • mb
    08:08 5. Marec 2014.

    poklici so morebiti že iskani, plača pa minimalna<br />zakaj bi se kdo za kaj takega potem odločal !?<br />ko bo …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.