Slovenija
12 ogledov

S postajami do službe

Orodjar Shutterstock
Nad brezposelnost z usposabljanjem v najbolj iskanih poklicih.

Območna služba zavoda za zaposlovanje v Mariboru je s partnerji razvila program delovnih postaj, da bi brezposelni pridobili nova znanja v poklicih, ki so na trgu dela najbolj iskani. Na leto bodo izpeljali pet takšnih skupin.

"Projekt smo začeli lani. Testna skupina, ki se je usposabljala za poklic cevarja, se je zaključila uspešno, saj je usposabljanje končalo devet ljudi, ki so se takoj zaposlili in so zaposleni še danes," je povedala Mirjana Zgaga, pomočnica direktorice območne službe zavoda za zaposlovanje v Mariboru.

Usposabljanje po potrebi

"Ne usposabljamo ljudi na zalogo, ampak izbiramo poklice, kot jih zahteva trg dela," je poudarila Zgagova. Ob tem iščejo tudi izobraževalne ustanove, kot sta šolski center in srednja gradbena šola v Mariboru, da ljudje pridobijo praktično in teoretično znanje, cilj pa je mreženje med delodajalci in brezposelnimi.

"Projekt poskušamo izpeljati tako, da so rezultati vidni. Naša želja je, da se vsi, ki so vključeni v postaje, tudi zaposlijo," je pojasnila Zgagova. Pomembno je, da se brezposelni za sodelovanje odločijo prostovoljno, saj bo tako uspeh izobraževanja res uspešen. Prihodnje izzive Zgagova vidi v programih usposabljanja za orodjarje in ključavničarje, saj so potrebe po teh poklicih velike.

Večja brezposelnost

Na območju območne službe zavoda za zaposlovanje v Mariboru so januarja imeli 17.502 brezposelna, kar je v primerjavi z lanskim januarjem za 4,7 odstotka več, v primerjavi z lanskim decembrom pa za 6,9 odstotka več.

Komentarjev 1
  • mb 08:08 05.marec 2014.

    poklici so morebiti že iskani, plača pa minimalnazakaj bi se kdo za kaj takega potem odločal !?ko bo plača normalna, recimo 1200 neto ( v to ni všteta malica in prevozni stroški ) potem bo verjetno zadosti interesa. ...prikaži več Dokler pa je 780 bruto pa .....pri nas trg dela enostavno ne deluje